trenuje rzuty nożem troche czasu ale nie moge dojść do zadowalającje skuteczności. najlepiej wychodzą mi rzuty z ok. 4m około 70% trafień. jak skutecznie nauczyć się rzucać nożem?
a jakim nożem rzucasz? jeśli chodzi o naukę miotania przedmiotami / poniewaz można rzucac wszystkim co jest zaostrzone /, zacznij od zrobienia dobrej makiwary i od kilku siurikenów / bolec lub spłaszczony kawałek stali o długości około 20 cm, bez srodka ciężkości / narazie tyle
A ja wolę zostać przytwierdzeniu, że po rzuceniu nożem, którego to rzucenia skuteczność może być wątpliwa, pozostajemy bezbronni.
I tego będę się trzymał.
So give it up you bloody sods you'll not be getting laid And the sooner that you're out the door the sooner we'll be paid
Specjalista -
1101319035000
lewro
Wysłana - 24 listopada 2004 19:02
tak zgadzam sie lecz jeśli jest taka potrzeba i sytuacja to lepiej umieć niż sobie w brodę pluć że sie nie umiało , poza tym jak się nie wbije to przynajmniej ogłuszy / wprawny miotacz nożami trafi z 9 metrów w przedmiot wielkości oka /i to wcale nie musi być nóż. Sam trening ma na celu wyuczenie nawyku mięśniowego i precyzji rzutu
<bolec lub spłaszczony kawałek stali o długości około 20 cm, bez srodka ciężkości>
Z tego co mi wiadomo to każdy przedmiot, który ma ciężar ma środek ciężkości...
Rah rah ree, kick'em in the knee! Rah rah rass, kick'em in the other knee...
1101321122000
lewro
Wysłana - 24 listopada 2004 19:36
czepiasz się szczegółów , chodzi mi o dodatkowe wyważanie lub doważanie aby nóż robił tyle obrotów ile chcesz /może to nie jest zbyt jasne ale tyle musi wystarczyć/, rzucanie nożem to nie kupić nóż w sklepie, sztuką jest go sobie zrobić samemu
Najpierw kup kilka dużych żelaznych płaskowników, opraw je i podszlifuj, bo przy nauce połamiesz oprawę kupnego noża jak nic. Szkoda hajsu. I najpierw opanuj bliski (2-5 m., zalezy od cięzaru noża) rzut znad ramienia, na 1 obrót. Łapiesz w połowie ostrza, rzucasz płynnym, bez szarpania, ruchem łokcia, nadgarstek sztywny, bark uruchamiasz dopiero pod koniec i minimalnie. To podstawa do opanowania, potem możesz próbować dłuższych rzutów na kilka obrotów noża.