Witam jestem nowy na forum. Co poradzilibyście mało aktywnej osobie (student informatyki), żeby stracić jak najszybciej tłuszczyk z brzucha. Zmieniłem diete jem więcej warzyw, mrozonki, mieso najcześciej z piersi kurczaka ;), ciemny chleb lub wasa bez margaryny, masla. Po jakis 2 miesiacach schudlem ze 103kg do 99kg lecz nie tam gdzie chcialem. Myśle, że powinenem też zacząć jakiś trening ale chodzenie na silownie odpada. Więc mógłbym poswiecic 3-4 razy w tygodniu po 1godz w domu. (najlepiej jakby sie coś dało w miedzyczasie zrobic podczas nauki)
Wzrost: 197cm Waga: 99kg
PS. 4 lata temu przestałem trenować pilkę nożną (trenowałem 9lat w klubie) więc jakby to powiedzieć jestem dość zbity ale mimo wszystko chociaż czuję mięśnie podspodem taka małą kratkę to wszystko zasłania warstwa 1-2 cm tluszczu ;) i głownie z brzucha i troche z klatki chciałbym się pozbyć.   Płeć: Mężczyzna   Wiek: 23 lata   Waga: 99kg   Wzrost: 197cm   Obwód klatki: ok. 105cm   Obwód ramienia: 30 cm   Obwód talii: 90 cm   Obwód uda: 63 cm   Obwód łydki: 41 cm   Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: 16,27%   Aktywność w ciągu dnia: uczelnia -> dom (jezdze samochodem),   Uprawiany sport lub inne formy aktywności: praca na ogrodku co tydzien z 2-3 godz.   Odżywianie: lubie mieso bez niego nie wyobrażam sobie życia, warzywa, chleb zytni/WASA, nie smaruję a jeśli juz to margaryną. Wcześniej jadłem wszystko i to w dużych ilościach zawsze waga zatrzymuje sie ok 103-4kg.   Cel: poprawa estetyki i proporcji   Ograniczenia żywieniowe: brak   Stan zdrowia: zdrowy   Preferowane formy aktywności fizycznej: 3-4 dni w tyg najlepiej pon-czwartek po 1godz.   Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: brak   Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: mozliwe, nie planuje   Stosowane wcześniej diety: brak, tylko ograniczenie ilości jedzenia, smażenie na oleju wszelkich potraw, brak ziemniaków margaryny/masła w odzywianiu
Zmieniony przez - tom170 w dniu 2007-05-24 17:43:59
Co poradzilibyście mało aktywnej osobie (student informatyki), żeby stracić jak najszybciej tłuszczyk z brzucha.
Zmienić tą małą aktywność - trening siłowy + ewentualnie aeroby/hiit + dieta (np. wg 10 wskazówek żywieniowych). Brzuch ma to do siebie, że tłuszcz podskórny zazwyczaj schodzi z niego najwolniej.
Zmieniłem diete jem więcej warzyw, mrozonki, mieso najcześciej z piersi kurczaka ;), ciemny chleb lub wasa bez margaryny, masla.
A więc całkowicie wyeliminowałeś tłuszcze? To jest błąd. Z tego, co piszesz, Twoja dieta jest teraz bardzo niskokaloryczna - kolejny błąd.
Po jakis 2 miesiacach schudlem ze 103kg do 99kg lecz nie tam gdzie chcialem. Myśle, że powinenem też zacząć jakiś trening ale chodzenie na silownie odpada. Więc mógłbym poswiecic 3-4 razy w tygodniu po 1godz w domu. (najlepiej jakby sie coś dało w miedzyczasie zrobic podczas nauki)
W domu może być "trening domatora" + aeroby.
Beatus, qui prodest, quibus potest
1180078917000
tom170
Wysłana - 28 maja 2007 13:25
Hmm.... po pierwsze dziękuje za odpowiedz... juz sie zorientowalem na czym polega hiit :P okazuje sie ze wykonywalem go juz bardzo często gdyż trenowalem pilke nozna a takie rzeczy po rozgrzewce zazwyczaj robilismy lub w trakcie :] 4 szerokosci boiska i mozna sie zmachac ;P jesli sie to wykonuje naprawde na 100% sil ;] wiem, ze bieganie spowoduje znaczny spadek masy zwiekszenie umiesnienia nog w szczegolnosci oraz schudniecie na klatce piersiowej... ale jaka diete bys polecal??? Z tej stronki internetowej ktora wylicza procentowy udzial tluszczu na podstawie rozmiarow wyszlo mi srednio malo ok 16% myslalem ze bedzie wiecej tluszczu bo glownie osadzil sie na klatce i brzuszku ;] (sugeruja jesc 2500kcal dziennie) nogi to praktycznie same miesnie chociaz tego nie widac za bardzo ze wzgledu na to, ze wysoki jestem. Rece wrecz chude zreszta widzisz po rozmiarach.
Co do 0 tłuszczów wiadomo w 100% sie nie da zrezygnowac np wczoraj grillowalem to zjadlem z 5 kawalkow miesa + kielbaske ;) tyle, ze nie jem ziemniakow, slodyczy, margaryny, masla glownie salatki, warzywa + mieso albo np wasa + szynka itd itp :]
W kazdym razie prosze o jakies wskazowki jak sie odzywiac :)