Witam. Jestem nowy na tym forum i nie wiem czy już taki post powstał, ale przeglądałem portal i nie znalazłem, nie wiem także czy umieściłem go na dobrym forum. Jak tak to z góry przepraszam i prosze o link do niego :D Chciałbym prosić znawców w tym temacie o propozycje/podpowiedzi związane z treningiem. Kilka słów o mnie: mam 17 lat, 193 cm wzrostu i 78 kg wagi. Trenuje siatkówke już przez 2,5 roku. Na terningach nie mam zajęć typowo na siłe czy wytzrymałość. Treningi są takie ogólno rozwojowe, a ja chciałbym dodatkowo ćwiczyć cos na wzmocnienie mojej siły i wytzrymałości. Treningi mam trzy razy w tyodniu, dodatkowo chodze na basen dwa razy w tygodniu (basen bardziej na rozluźnienie/odpoczynek niż trenowanie), mam dostęp do hali, siłowni 24/7, mam także dodatkowo ułożoną diete (przez dietetyczke), ale zastanawiałem sie nad dodatkową suplemętacją (np. BCAA i Carbo) ale nie wiem czy to dobry pomysł. Czy moge prosić o jakieś wskazania dotyczące osiagnięcia mojego celu ?? A i nie chciałbym poprzez treningi nabrać dużej ilośći masy :D bo narazie skacze tylko 80 cm do góry i to troche mało, a jak dojdze większa masa to będe jeszcze mniej skakał :D Z góry dzienki :D
Zmieniony przez - upezki w dniu 2010-03-17 15:17:42
Jeżeli jeden obraz jest więcej wart niż tysiąc słów, a słowo rani bardziej niż
ostrze noża, a obraz jest nieostry, to co wtedy...
Myślę że nie ma co forsować się siłowni, raczej zalecana jest ogólnorozwojówka własnie. Nie lepiej podejśc do trenera i zapytać o plan treninowy? Jak chcesz to Ci moge rozpisac trening na rozbieganie i wprowadzenie się na wyższy stopień w wytrzymałości i wydolności ( mowa oczywiście o bieganiu)
"I see no changes, wake up in the morning and I ask myself.." -Tupac Shakur
1268850387000
upezki
Wysłana - 17 marca 2010 20:43
mój terner to "stara szkoła" ma 64 lata i nie praktykije takich rzeczy plan treningowy :d ten sam trening od 7 lat (starsi koledzy z dróżyny mówili) jakbyś mógł to prosiłbym Cię o wysłanie tego planu na mój e-mail: 654789@interia.pl z góry dzienki :D
1268855009000
karolkr1
Wysłana - 18 marca 2010 09:11
Plan bedzie profesjonalny bo sam dostalem go od mojego trenera... jest jeszcze jedna sprawa ile dni jestes w stanie poswiecic na niego w tyg?
1268899888000
upezki
Wysłana - 18 marca 2010 11:47
jestem w stanie poświęcić 7 dni w tygodniu na bieganie :D chociaż wolałbym mieć jeden dzień wolny :D
1268909231000
karolkr1
Wysłana - 18 marca 2010 12:20
Nawet by wypadało :) napisze tutaj ten trening może ktoś skorzysta jeszcze :P
Poniedziałek 3 km do 160 HR ( HR tętno) Rytmy 5x 100 m ( 20 sec na odcinek) Zabawa biegowa 8 x 40 sek na tetnie 170. przerwa 1.20 min.
Wtorek: Bieg ciągły do 45 min.
Środa Zabawa biegowa: 3 serie po 6 odcinków po 60 sekund na tetnie 170. Przerwa 2 min.
Czwartek - Wolne
Piatek Bieg ciągły na tetnie 160 30 min. Siła biegowa. Łącznie kilometr dzielony na odniki Skip a, b, c + wieloskok :) ( wzmocnisz nogi i śródstopie) rytmy 10x 100 m ( 18 sek na odcinek)
Sobota Wolne albo basen
Niedziela - Trening ogólnorozwojowy z wykorzystaniem masy ciała Podciaganie, grzbiety, ABS II, przysiady, wspięcia, ćwiczenia z gumą theraflex itd
1268911209000
swistak441
Wysłana - 18 marca 2010 12:52
Czy bieganie (nie licząc sprintów) nie zabija wyskoku ?
1268913174000
karolkr1
Wysłana - 18 marca 2010 13:03
Trudno osągnąć wydolnośc tlenową nie biegając. Może w jakimś małym stopniu wyskok może się pogorszyć, ale nie jestem pewien:) Myślę że jest to trening który bedzie realizowany etapowo:) z przerwami na regeneracje ( mówie o tygodniach).. Na siatce sie nie znam ale można wtorkowe rozbieganie zamienić na trening rozwijajcy miesnie odpowiadajace za wysokok pozdro
Zmieniony przez - karolkr1 w dniu 2010-03-18 13:03:52
1268913787000
upezki
Wysłana - 18 marca 2010 16:31
wielkie dzienki :d napewno plan sie przyda od poniedziałku zaczynam :D
1268926312000
karolkr1
Wysłana - 18 marca 2010 16:52
Pamietaj o prawidłowej technice biegu ( looknij jak biega bekele na YT, czyli staraj sie biegac w wyprostowanej sylwetce).. zobacz tez jak prawidłowo wykonywac skipy