Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

histamina - do jakiego specjalisty?

JoannaW

Wysłana - 13 lipca 2009 22:28    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Pisze u Was, bo tułam się po różnych forach medycznych i mnie olewają, nie mam odpowiedzi.
A zawsze jak cos szukam w google związanego z organizmem, metabolizmem, hormonami, lekami, to zawsze zostaje skierowana na to forum i znajduje sporo informacji.

No to zaryzykuje i zapytam tutaj, mam nadzieje że nie odbierzecie tego źle, ale juz jestem w desperacji...

Najważniejsze pytanie, do jakiego specjalisty udać się z problemami z histaminą? Alergolog? Endokrynolog? Gastrolog? Jeszcze inny?
I nie chodzi to o jakas prostą alergie... tylko problem jest bardziej skomplikowany i uciazliwy...

Mam chyba duży problem z histaminą. Nie wiem czy z jej nadmiarem czy nadmierną reakcją na nią.
W sumie nie ma to dla mnie znaczenia, mam męczące objawy.

Główne objawy to
-nadmierne wydzielanie kwasu żółądkowego co powoduje refluks
-nadmierne wydzielanie się śluzu w oskrzelach (czuję się jak zaklejona czymś gęstym) i kurczenie/opuchlizna się okrzeli, co powoduje duszności, czesto bardzo mocne
-mocne i dość dłogotrwałe czerwienienie się skóry na skutek wcale nie mocnego dotyku, znajomi dziwią się że lekko mnie np. złapał za ramie a ja mam po tym czerwony ślad na pół godziny, albo u fryzjera cała szyja czerwona od czesania, itp
-prawie cały czas mokre dłonie i stopy
-opuchnięte powieki

Najbardziej dokuczliwy ze wszystkich jest ten objaw oskrzelowy (śluz i kurczenie). Czasami są tak poważne że mam problem z nabraniem powietrza. Ten objaw jest paralizujacy i w obawie przed nim boje sie zrobic cos niewlasciwego.

Objawy w mniejszym lub większym natężeniu mam cały czas.
Ogólnie trzymam bardzo restrykcyjną diete: zupa warzywna, gotowane ziemniaki, ryż, warzywa, jajka przepiorcze
Sporadycznie jem gotowane mięso i gotowaną rybe. Ale czasami pogarsza mi się po nich.

Sytuacje które pogarszają, to np. "niewłaściwe jedzenie", wysiłek fizyczny, stres, emocje, wilgoć, upał, mocne słońce, mocne zapachy (np. grill, farby, itp) i inne.

Winnego upartuje w histaminie.
Prawdopodobnie receptory H2, ale może i H1, może też i inne.
Zastanawiam się czy są leki blokujące receptory H2 (i H1) zaróno w żołądku, oskrzelach i skórze?

Można jakoś doagnozować nadmiar histaminy albo nadwrażliwość nad histamine?

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 13 lipca 2009 22:38 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - Baton Matrix Pro 32

CENA: 7.00zł
Weider - Giant Mega Mass 4000

CENA: 235.00zł
Trec - Magnum 8000

CENA: 120.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

maciekvas

Wysłana - 13 lipca 2009 22:38    Edytuj Cytuj
udaj sie do lekarza rodznnego i zaytaj on napewno bedzie wiedzial do jakiego masz isc

Jak pomoglem nie badź żur daj sog'a

JoannaW

Wysłana - 13 lipca 2009 22:42    Edytuj Cytuj
Rodzinny nie wie do końca właśnie.
A ja nie mam kasy na nietrafione wizyty u specjalistów.
Gastrolodzy stwierdzali ze sobie ubzduralam, skoro refluks nie przechodzi mi po losecu czy controlocu i odrazy robia ze mnie wariatke, nie wierzac ze sie dusze :(

krzykacz KULTURYSTYKA.PL

Wysłana - 14 lipca 2009 19:05    Edytuj Cytuj
Udać się na oddział wewnętrzny niech porobią wszelkie badania.
Jeśli nic nie znajdą niech skierują na inny - alergologiczny, pulmonologiczny lub każdy inny wedle wskazań celem diagnostyki.

doping & zdrowie
Ekspert -

Ahmik

Wysłana - 19 kwietnia 2011 21:38    Edytuj Cytuj
Jeśli kłopotem jest rzeczywiście histamina, to radzę iść do lekarza alergologa. W tym momencie jestem na lekach przeciwhistaminowych, choć u mnie jest jedynie alergia na pyłki traw i niektórych drzew wykryta.

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

histamina - do jakiego specjalisty?

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.