Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Autor

hiperlordoza - cwiczenia

homero

Wysłana - 19 stycznia 2009 07:38    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam, mam hiperlordoze lezdziowa. I Aby skorygowac te wade
musze systematycznie cwiczyc miesnie grzbietu, brzucha i posladkow.
Szukalem troche i czy a6w moge podpiac jako cwiczenia brzucha? Znalazem tez cwiczenia na miesnie grzbietu, ale jest ich cale mnostwo i nie wiem ktore wybrac, czy sa jakies ktore szczegolnie beda wskazane przy lordozie? ;/ natomiast cwiczen na poslady nie znalazlem w ogole.

Waga: 67

Wzrost: 173

Cel treningowy: zlikwodowanie hiperlordozy

Staż treningowy na słowni: zaden

Uprawiane inne sporty: zaden

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): hantle 2x2kg ;/

Dieta: zadna

Przeciwskaznania medyczne: hiperlordoza ledzwiowa

Zażywane suplementy: nic

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 20 stycznia 2009 14:04 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Super Mass Gainer

CENA: 159.00zł
Vitalmax - Whey Pro Gainer 2

CENA: 75.00zł
Universal Nutrition - Shock Therapy

CENA: 139.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

homero

Wysłana - 20 stycznia 2009 14:04    Edytuj Cytuj
pomoze ktos?

_IvErSoN_

Wysłana - 20 stycznia 2009 14:24    Edytuj Cytuj
Niech lekarz ortopeda zaleci Ci rehabilitacje, a tam dostaniesz konkretne cwiczenia i ewentualnie pozwolenie na cwiczenia na silowni. Mozesz rowniez z konkretnym wynikiem badania udac sie do dobrej silowni i razem z trenerem opracowac plan treningowy wykonywany pod jego okiem. Z tego rodzaju wadami nie mozna sobie zartowac.

pozdrawiam

Człowiek mógłby żyć samotnie przez całe życie,
ale o ile sam potrafiłby wykopać sobie grób ,
musiałby mieć kogoś kto go pochowa.
Ekspert -

tereferrek

Wysłana - 20 stycznia 2009 21:44    Edytuj Cytuj
Witam,
sama swego czasu miałam lordoze pogłębioną, na dodatek skoliozę i lordozę udało mi się bardzo ładnie skorygować, nad skoliozą ciągle pracuję :)
Otóż - żadnych ćwiczeń z obciążeniem od góry, tj. działającym wzdłuż kręgosłupa w dół (pogłębiać będziesz lordozę); żadnych ćwiczeń na brzuchu z unoszeniem górnej części ciała (później będziesz mógł to wykonywać, ale póki masz tak mocną lordozę, unikaj tego, bo będziesz ją tylko pogłębiał); jeśli masz słaby brzuszek to żadnych ćwiczeń bardzo wymagających na brzuch (np. trzymanie nóg nisko nad podłogą), bo lędźwie będziesz wyginał w łuk i pogłębiał lordozę.

Ćwiczenia:
1. najnudniejsze i najskuteczniejsze: stajesz przed lustrem, przyciągasz pępek do kręgosłupa, napinasz się, korygujesz, wytrzymujesz parę sekund i robisz tak jakieś 30 razy. Jeśli sumiennie poćwiczysz i w ciągu dnia będziesz starał się korygować, to powinna być widoczna poprawa. Pamiętaj, że w przy wadach postawy, podstawą jest poprawianie samego siebie w ciągu dnia i utrwalanie dobrych nawyków.
2. Wszelkiego rodzaju brzuszki, ale jak mówię: lepiej więcej powtórzeń mniej wyczerpującego ćwiczenia, niż kilka takich gdzie ledwo dasz radę.
3. Spięcia głębszych warstw brzucha (nie wiem jak się nazywają) - kładziesz rękę koło kości biodrowej, na brzuchu i manipulujesz brzuszkiem aż wyczujesz napięcie takich mięśni zaraz koło kości biodrowej. Trudno to wytłumaczyć, ale być może ci się uda. Trzymasz parę sekund - puszczasz napięcie i powtarzasz jakieś 30 razy.
4. W klęku podpartym (ale tylko jeśli możesz mieć pewność, że nie wyginasz pleców i nie pogłębiasz lordozy, ktoś może patrzeć i cię korygować) wyciąganie naprzemiennie naprzeciwległej ręki i nogi.
5. Pływanie, pływanie, pływanie!
6. Poślady - łatwe i skuteczne - leżysz na brzuszku i spinasz pośladki, liczysz do 10 i puszczasz. Cała filozofia.

pozdrawiam
jeśali będe umiała odpowiedzieć na jakieś pytania, to chętnie to uczynię :)

Zmieniony przez - tereferrek w dniu 2009-01-20 21:47:42

homero

Wysłana - 21 stycznia 2009 17:49    Edytuj Cytuj
A przy hiperlordozie moge robic a6w, czy nie bardzo?

tereferrek

Wysłana - 21 stycznia 2009 18:27    Edytuj Cytuj
sama kiedyś robiłam i wiem, że przy tych ostatnich ćwiczeniach z unoszeniem nóg, będziesz prawdopodobnie odrywał lędźwie od podłogi, a właśnie to jest to czego powinieneś unikać. Rób wszystkie typy brzuszków dopóki lędźwie masz "przyklejone" do podłogi (jeśli nie unosisz pleców całych w górę; chodzi po prostu o takie wyginanie się w łuk).

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

hiperlordoza - cwiczenia

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.