I jakby ktoś mógł, to napiszcie mi, jak poprawnie zrobić rundaka (proszę się nie śmiać, niektórzy nie potrafią - jeszcze - takich rzeczy). Jakoś przy końcówce, tzn przy schodzeniu na nogi to mu coś nie wychodzi, tzn ledwo zląduję na te dwie nogi, a na pewno nie tak, aby to dało energię to wybicia się dalej (tzn ja o dalszym skakaniu nie myślę, ale technicznie to rundak powinien być chyba tak wykonany, żeby teoretycznie można się było dalej wybić). Najlepiej, jakby ktoś napisał krok po kroku jak zrobić, najlepiej z rysunkami (w necie nie znalazłam żadnych, a z samego opisu się gubię).
I jeszcze jedno. Jak robię przejście na rękach np. w przód to potem strasznie bolą mnie lędźwia, też ktoś z was tak miał? Nie wiem, może mam za słabe mięśnie, i kręgosłup mi się przez to za bardzo przeciąża? Jakie są na wzmocnienie najlepsze ćwiczenia, oprócz wzmocnienia brzucha, bo te znam, tylko chodzi mi o wzmocnienie pleców (odcinka lędźwiowego).
...Only thing to do is jump over the moon...
1172073734000
Wojtkov
Wysłana - 22 lutego 2007 14:50
Tez bola mnie ostatnio po tym plecy . Na to to chyba grzbiety. Co do rundaka moze masz poprostu za malo sily w rekach i nie potrafisz sie wybic ?
1172152201000
Jeanette_
Wysłana - 22 lutego 2007 18:41
A wiesz że z tymi słabymi rękami to może to prawda
Co do pleców... To mnie po tych przejściach strasznie bolą, i to potem przez dwa, nawet trzy dni (ale nie zakwasy, tylko tylko inny ból, niby robię skłony zawsze ale nie pomagają tak bardzo...)
EDIT Już wiem co źle robię w rundaku Co nie znaczy że teraz robię go dobrze Mam problem że zrobić dobrą stójkę, gdzieś mnie znosi w międzyczasie, ale to chyba kwestia psychiki (boję się, że przelecę i nie dochodzę dobrze nogami). A kwestia zejścia to już do dopracowania, jak się naucze całej reszty
Zmieniony przez - Jeanette_ w dniu 2007-02-23 00:50:50
1172166087000
kuba1992
Wysłana - 24 lutego 2007 10:35
Wiecie skąd gimnastykowie mają takie mięśnie. Koleś na foto nie wygląda nie proporcjonalnie, to jakie ćwiczenie jest potrzebna sila nóg. Bo pleców i brzucha to w wadze bokiem(fladze).
Cavior sponsorem mojej nieobecności. Mam prawo do wypowiedzi i nikt bez powodu nie moze mnie banować.
1172309718000
buffalo b.
Wysłana - 24 lutego 2007 15:24
kuba1992 napisz jeszcze raz poprawnie o co ci chodzi bo nie rozumiem
1172327099000
Jeanette_
Wysłana - 24 lutego 2007 15:41
No jak to skąd, co myślisz że oni co, śpią na tych treningach? Wbrew pozorom do każdego ćwiczenia w gimnastyce potrzeba silnego brzucha i pleców, i silnych nóg też (mimo iż tego nie widać, ale np. żeby się dobrze wybić, albo np. w siłówkach to przecież całe ciało jest napięte, a nie tylko ręce, bo inaczej zwyczajnie nie zrobisz ćwiczenia; bo nogi też trochę ważą, i jak są rozluźnione* to tak jakby ciągnąć za sobą worek kartofli ...).
Więc nie ma sensu rozdzielanie, że w takim ćwiczeniu potrzebne jest to i to. Bo potrzebne jst wszystko
*zrób eksperyment: spróbuj podnieść kolegę, jak jest zupełnie rozluźniony, i 'przelewa się przez ręce', a jak ma CAŁE ciało napięte. I co, znasz już odpowiedź? rozluźnienie ciała może być też wykorzystywane w dynamicznym przenoszeniu kogoś, ale to też jest pewna technika, bo ciało musi mieć już na starcie pewien pęd, i tylko zmienia się mu kierunek - czysta fizyka, ale to tak na marginesie, jako ciekawostka, bo to już nie jest w gimnastyce
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tak btw - pytanie ogólne, zapytam jeszcze z ciekawości - jak zrobić siłowe stanie na rękach? Tzn ja nawet nie liczę, że to zrobię, bo mam za słabe mięśnie (jeszcze ), ale tam liczy się też technika, i właśnie ciekawa jestem jak trzeba się do tego zabrać. (ktoś zresztą już pisał, że tam chodzi nie tylko o siłę, ale i o tecnikę, ale niestety bez dokładniejszego wyjaśnienia).
Zmieniony przez - Jeanette_ w dniu 2007-02-24 15:43:25
1172328084000
kuba1992
Wysłana - 25 lutego 2007 09:52
A znacie więcej ćwiczeń, gdzie jest potrzebna siła. Oprócz flagi, stania na rękach siłowego i stania na jednej ręce, pomkach w staniu na rękach.
Cavior sponsorem mojej nieobecności. Mam prawo do wypowiedzi i nikt bez powodu nie moze mnie banować.
1172393575000
szadoł_
Wysłana - 28 lutego 2007 11:07
jak juz robisz go poprawnie to nie bede opisywał, ale dodam ze sam w sobie to nie jest zaden element i słuzy własnie ku temu by miec predkosc do zrobienie salta w tył albo np flik-flaka
1172657241000
Jeanette_
Wysłana - 28 lutego 2007 11:28
Wiem, wiem. Ale na etapie mocno początkującym to jest jak element Nie robię go jeszcze poprawnie, ale przynajmniej już wiem dokładnie co i jak, no i się staram
_____________________________________ Aha, odkryłam swój sposób na ból pleców - po kilku przejściach, mostkach itp. robię wnosy nóg na drabinkach, i co ciekawe to działa (zwykły skłon na mnie nie działa w ogóle).
1172658503000
szadoł_
Wysłana - 01 marca 2007 09:41
to pamiętaj tylko ze im szybciej bierzesz rozpęd tym łatwiej to zrobic i lepsze wybicie po tym jest.