Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

gimnastyka sportowa A-Z

Jeanette_

Wysłana - 21 lutego 2007 17:02    Edytuj  Cytuj
Nie uwierzycie, ale przeczytałam CAŁY temat

I jakby ktoś mógł, to napiszcie mi, jak poprawnie zrobić rundaka (proszę się nie śmiać, niektórzy nie potrafią - jeszcze - takich rzeczy).
Jakoś przy końcówce, tzn przy schodzeniu na nogi to mu coś nie wychodzi, tzn ledwo zląduję na te dwie nogi, a na pewno nie tak, aby to dało energię to wybicia się dalej (tzn ja o dalszym skakaniu nie myślę, ale technicznie to rundak powinien być chyba tak wykonany, żeby teoretycznie można się było dalej wybić).
Najlepiej, jakby ktoś napisał krok po kroku jak zrobić, najlepiej z rysunkami (w necie nie znalazłam żadnych, a z samego opisu się gubię).

I jeszcze jedno. Jak robię przejście na rękach np. w przód to potem strasznie bolą mnie lędźwia, też ktoś z was tak miał? Nie wiem, może mam za słabe mięśnie, i kręgosłup mi się przez to za bardzo przeciąża? Jakie są na wzmocnienie najlepsze ćwiczenia, oprócz wzmocnienia brzucha, bo te znam, tylko chodzi mi o wzmocnienie pleców (odcinka lędźwiowego).

...Only thing to do is jump over the moon...

Wojtkov

Wysłana - 22 lutego 2007 14:50    Edytuj Cytuj
Tez bola mnie ostatnio po tym plecy . Na to to chyba grzbiety.
Co do rundaka moze masz poprostu za malo sily w rekach i nie potrafisz sie wybic ?

Jeanette_

Wysłana - 22 lutego 2007 18:41    Edytuj Cytuj
A wiesz że z tymi słabymi rękami to może to prawda

Co do pleców... To mnie po tych przejściach strasznie bolą, i to potem przez dwa, nawet trzy dni (ale nie zakwasy, tylko tylko inny ból, niby robię skłony zawsze ale nie pomagają tak bardzo...)

EDIT
Już wiem co źle robię w rundaku
Co nie znaczy że teraz robię go dobrze
Mam problem że zrobić dobrą stójkę, gdzieś mnie znosi w międzyczasie, ale to chyba kwestia psychiki (boję się, że przelecę i nie dochodzę dobrze nogami).
A kwestia zejścia to już do dopracowania, jak się naucze całej reszty

Zmieniony przez - Jeanette_ w dniu 2007-02-23 00:50:50

kuba1992

Wysłana - 24 lutego 2007 10:35    Edytuj Cytuj

Wiecie skąd gimnastykowie mają takie mięśnie. Koleś na foto nie wygląda nie proporcjonalnie, to jakie ćwiczenie jest potrzebna sila nóg. Bo pleców i brzucha to w wadze bokiem(fladze).

Cavior sponsorem mojej nieobecności. Mam prawo do wypowiedzi i nikt bez powodu nie moze mnie banować.

buffalo b.

Wysłana - 24 lutego 2007 15:24    Edytuj Cytuj
kuba1992 napisz jeszcze raz poprawnie o co ci chodzi bo nie rozumiem

Jeanette_

Wysłana - 24 lutego 2007 15:41    Edytuj Cytuj
No jak to skąd, co myślisz że oni co, śpią na tych treningach?
Wbrew pozorom do każdego ćwiczenia w gimnastyce potrzeba silnego brzucha i pleców, i silnych nóg też (mimo iż tego nie widać, ale np. żeby się dobrze wybić, albo np. w siłówkach to przecież całe ciało jest napięte, a nie tylko ręce, bo inaczej zwyczajnie nie zrobisz ćwiczenia; bo nogi też trochę ważą, i jak są rozluźnione* to tak jakby ciągnąć za sobą worek kartofli ...).

Więc nie ma sensu rozdzielanie, że w takim ćwiczeniu potrzebne jest to i to. Bo potrzebne jst wszystko

*zrób eksperyment: spróbuj podnieść kolegę, jak jest zupełnie rozluźniony, i 'przelewa się przez ręce', a jak ma CAŁE ciało napięte. I co, znasz już odpowiedź?
rozluźnienie ciała może być też wykorzystywane w dynamicznym przenoszeniu kogoś, ale to też jest pewna technika, bo ciało musi mieć już na starcie pewien pęd, i tylko zmienia się mu kierunek - czysta fizyka, ale to tak na marginesie, jako ciekawostka, bo to już nie jest w gimnastyce

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tak btw - pytanie ogólne, zapytam jeszcze z ciekawości - jak zrobić siłowe stanie na rękach? Tzn ja nawet nie liczę, że to zrobię, bo mam za słabe mięśnie (jeszcze ), ale tam liczy się też technika, i właśnie ciekawa jestem jak trzeba się do tego zabrać. (ktoś zresztą już pisał, że tam chodzi nie tylko o siłę, ale i o tecnikę, ale niestety bez dokładniejszego wyjaśnienia).

Zmieniony przez - Jeanette_ w dniu 2007-02-24 15:43:25

kuba1992

Wysłana - 25 lutego 2007 09:52    Edytuj Cytuj
A znacie więcej ćwiczeń, gdzie jest potrzebna siła. Oprócz flagi, stania na rękach siłowego i stania na jednej ręce, pomkach w staniu na rękach.

Cavior sponsorem mojej nieobecności. Mam prawo do wypowiedzi i nikt bez powodu nie moze mnie banować.

szadoł_

Wysłana - 28 lutego 2007 11:07    Edytuj Cytuj
jak juz robisz go poprawnie to nie bede opisywał, ale dodam ze sam w sobie to nie jest zaden element i słuzy własnie ku temu by miec predkosc do zrobienie salta w tył albo np flik-flaka

Jeanette_

Wysłana - 28 lutego 2007 11:28    Edytuj Cytuj
Wiem, wiem. Ale na etapie mocno początkującym to jest jak element
Nie robię go jeszcze poprawnie, ale przynajmniej już wiem dokładnie co i jak, no i się staram

szadoł_

Wysłana - 01 marca 2007 09:41    Edytuj Cytuj
to pamiętaj tylko ze im szybciej bierzesz rozpęd tym łatwiej to zrobic i lepsze wybicie po tym jest.

Odpowiedzi jest na 78 stron.      poprzednia  następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

gimnastyka sportowa A-Z

Strony:  pierwsza  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  ...  ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.