Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat został odczytany 4673 razy
słowa kluczowe: geneza  nazwy  balacha 
Autor

geneza nazwy balacha

Jodan

Wysłana - 23 listopada 2005 00:02    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Wypowiedzi z konkurencyjnych forów:
Kenjiro: skad sie wziela ta nazwa? Z tego co wiem jest uzywana tylko w Polsce. Kto tak pierwszy raz nazwal dzwignie na lokiec?

CARLAO: Tego słowa uzywa sie nie tylko w Strefie Walki ale w kazdym klubie BJJ w Polsce ,prawdopodobnie dlatego ze jako pierwsi zaczelismy jej uzywac.
Słowo to jednak pochodzi od zawodnikow instruktorow judo, ci z ktorymi trenowalem judo wlasnie takiej nazwy uzywali do dzwigni na lokiec, naturalnie wiec i my tak nazwalismy ta dzwgnie a co za tym idzie podobna w mechanice dzwignie na kolano. Skad wywodzi sie natomiast slowo balacha nie wiem, podejrzewam ze wielu judokow takze nie wie moze trzeba byloby zapytac sie starych trenerow judo P. Zieniewy i Zajkowskiego.
Japonczycy maja swoje nazwy pochodzace z judo, dosc precyzyjnie oddajace jak wyglada technika, dla nieznajacych jezyka japonskiego jednak trudne.
Anglo-jezyczne wyrazenia tez nie zawsze da sie sensownie przetlumaczyc
np Pillow Arm Lock, Chicken Wing Arm Lock ,Telephone Arm Lock,hammmer lock ,arm bar,figure four itd itd. Są to nazwy własne dla nas często dziwnie brzmiące.
Portugalskie nazwy także z naszego punktu widzenia sa czesto smieszne np Mata Leo czy noiva de copacabanha ,czy baiano.

Reasumując: ktos potrafiłby odpowiedzieć na pytanie o pochodzenie słowa balacha?
Specjalista -

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 24 listopada 2005 23:59 
W większości przypadków polecamy:

Gaspari Nutrition - MyoFusion

CENA: 149.00zł
Olimp - Gold Omega 3 sport edition

CENA: 38.00zł
Nutrend - Flexit drink

CENA: 46.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Jodan

Wysłana - 24 listopada 2005 23:59    Edytuj Cytuj
w sumie, ciekawe, jak to kształtowąły się takie nazwy, jak spirala śmierci, kosa, krakowiaczek, huckelberry itp. kawał historii polskiego judo!
Specjalista -

B.Luka

Wysłana - 27 listopada 2005 13:10    Edytuj Cytuj
Jedyne co wiem to że nazwę "balacha" używali Ruscy i z tamtąd została zaporzyczona.

keradson

Wysłana - 29 listopada 2005 14:14    Edytuj Cytuj
w sumie, ciekawe, jak to kształtowąły się takie nazwy, jak spirala śmierci, kosa, krakowiaczek, huckelberry itp. kawał historii polskiego judo!

,, Wole w sercu masz
walczysz i wygrywasz... "

JUst DO it !

PITTT

Wysłana - 29 listopada 2005 17:15    Edytuj Cytuj
"piekielny hak"-też ładna nazwa dla dzwigni

Gory upajaja.Czlowiek uzalezniony od nich jest nie do wyleczenia.Mozna pokonac alkoholizm,narkomanie,slabosc do lekow.
Fascynacji gorami nie można.
Specjalista -

Jodan

Wysłana - 29 listopada 2005 18:36    Edytuj Cytuj
dla porzadku - to są info z inengo forum.
kosa, huckelberry - o-soto-gari
spirala śmierci - soto-makikomi
krakowiak - sasae-tsurikomi-ashi
Specjalista -

Sabata

Wysłana - 30 listopada 2005 02:10    Edytuj Cytuj
wiesz, czesto tez na kombinacje ouchi- kouchi gari mowi sie jajecznica albo farinneli ale tego nie trzeba tlumaczyc

Pozdrawiam MH

"Sposrod tego wszystkiego co jest we mnie chore, najzdrowsza mam wyobraznie"- Ludwig II Wittelsbach.

Jodan

Wysłana - 30 listopada 2005 07:41    Edytuj Cytuj
?? łap soga, to dopiero dobre!
Specjalista -

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

geneza nazwy balacha

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.