| Autor |
"fitoestrogeny i fitosterole :) do znawcy" |
|
|
renianin
|
|
Wysłana - 4 wrzesień 2008 22:56 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam, mam takie pytanie bo troszke mi sie to miesza:),
czym sie różnią fitosterole od fitoestrogenów,
jedne i drugie pochodzą z roslin, ale czy sie wykluczają czy niei jak działają? i gdzie mozana je znalesc...:)
pozdrawiam
| |
| |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
Dj_Smalec
|
|
|
|
|
jogger
|
|
Fitosterole to strole (in. sterydy) pochodzenia roślinnego, działające anabolicznie, tj. dające przyrost masy mięśniowej, np.
[http://www.sfd.pl/sklep/Universal_Nutrition_Natural_Sterol_Complex-opis497.html]
Fitoestrogeny to substancje roślinne zbliżone do estrogenów - kobiecych hormonów płciowych powodujących m.in. odkładanie tłuszczu. Najbardziej 'wydajna' jest tu soja, stąd nierzadko wegetarianie ją stosujący mają dziwnie aerodynamiczne kształty
|
|
|
|
renianin
|
|
rozumiem ze Izoflawony maja najbardzie "korzystny" wpływ na tkanke tłuszczowa, czy tylko a soja jest najgorsza czy jeszcze się czegos wystrzegać? | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
jogger
|
|
Są i inne rośliny z 'dodatkami', ale tylko soja należy do spożywanych w większych ilościach.
|
|
|
|
sztukens
|
|
mam takie jedno pytanie i bardzo mi zalerzy zeby ktos mi odpowiedzial cwicze na silowni ale mam chora nerke zapalenie klebuszkowe i jest tylko jedna , chcialbym bardzo brac jakies suplementy wiem ze kreatyna odpada i wysoko bilkowe odrzywki czy moze ktos wie co moge brac a mi nie zaszkodzi wielkie dzieki za odpowiedz.
|
|
|
jogger
|
|
Nie na temat: załóż nowy post i powtórz w nim to pytanie
|
|