Może ktoś rzucić okiem na poniższą dietę czy wszystko jest okey W sumie to pierwsza ułorzona przeze mnie dieta więc wole zapytać o zdanie specjalistów
Mam 186cm wzrostu 85kg wagi. Moje zapotrzebowanie kaloryczne to 2800-3000kcal łącznie z energią na aktywność ruchową,dieta jest na ~2500kcal odrzuciłem więc jakieś 300-500kcal
"za dużo produktów mlecznych " - to jak usunę ten jogurt z kolacji to bedzie spoko? Tylko nie wiem z czym mam zjeść tego tuńczyka rzeby wyszło mało węgli
czemu będzie lepsza kasza gryczana od ziemniaków w IV posiłku? bardzo lubię ziemniaki, ale jak trzeba będzie to zmienię
tak samo nie wiem czemu włoskie lepsze od fistaszków? przeież każdy orzech ma dużo białka...
tego owoca w śniadaniu nie zamienię na warzywo bo jak nie zjem z rana jakiegoś owoca na śniadanie to nie wyrobię, najlepiej się czuję jak jest to jakiś cytrus przed posiłkiem
1122799960000
hitman44
Wysłana - 31 lipca 2005 10:57
a na śniadanie jem musli tradycyjne nestle - płatki owsiane trochę pszennych, orzechów i rodzynek
1122800262000
SirCharles
Wysłana - 31 lipca 2005 11:01
"za dużo produktów mlecznych " - to jak usunę ten jogurt z kolacji to bedzie spoko? Tylko nie wiem z czym mam zjeść tego tuńczyka rzeby wyszło mało węgli
//kasza kuskus niewielka ilość, warzywa
czemu będzie lepsza kasza gryczana od ziemniaków w IV posiłku? bardzo lubię ziemniaki, ale jak trzeba będzie to zmienię
//ziemniaki duze IG czasem możesz dać, ryż brązowy, ewentualne paraboiled.
tak samo nie wiem czemu włoskie lepsze od fistaszków? przeież każdy orzech ma dużo białka...
// włoskie maja więcej wielonienasyconych tłuszczy (omega-3
tego owoca w śniadaniu nie zamienię na warzywo bo jak nie zjem z rana jakiegoś owoca na śniadanie to nie wyrobię, najlepiej się czuję jak jest to jakiś cytrus przed posiłkiem
//rano da radę z tym owocem
1122800512000
SirCharles
Wysłana - 31 lipca 2005 11:15
Wiadom lepsze warzywa niz owoce, kasza zamiast ziemniaków i ryżu. No ale podstawa to kalorie z tego co zauważyłem nie przywiazujesz to tego tak wielkiej uwagi(odjąłem jakieś 300-500 kcal). Nawet 100 kcal jest wazne przy redukcji, chyba nie chcesz spowolnić metabolizmu. Ja bym nie odcinał na początku wiecej jak 250 z diety (lepiej po 100 obcinać). To co wyliczyłeś też nie wiadomo jak zadziała w praktyce. POWOLI SIĘ REDUKUJ, taka moja rada
1122801322000
hitman44
Wysłana - 31 lipca 2005 11:55
ok, kalorie będe obniżał stopniowo, czyli ta dieta będzie dopiero po kilku tygodniach
zapomomniałem napisać że będe brał omega-3 w kapsach, więc te orzechy ziemnie chyba mogą zostać
co do dużego IG ziemniaków to może byłyby dobre w dzień kiedy mam trening (byłyby jedzone w posiłku potreningowym) a w dzień bez treningu kasza gryczana
jeszcze mogę obniżyć ilość produktów mlecznych pijąc odżywkę białkową na wodzie, bo i tak trochę dużo białka w tej diecie (~2,2g/kg)
1122803712000
Michał...
Wysłana - 31 lipca 2005 11:59
zapomomniałem napisać że będe brał omega-3 w kapsach, więc te orzechy ziemnie chyba mogą zostać // moga zostac
co do dużego IG ziemniaków to może byłyby dobre w dzień kiedy mam trening (byłyby jedzone w posiłku potreningowym) a w dzień bez treningu kasza gryczana // ok
jeszcze mogę obniżyć ilość produktów mlecznych pijąc odżywkę białkową na wodzie, bo i tak trochę dużo białka w tej diecie (~2,2g/kg) // tak nawet były by lepiej ze wzgledu na mniejsze ilosci laktozy
Znawca -
1122803970000
SirCharles
Wysłana - 31 lipca 2005 12:05
zapomomniałem napisać że będe brał omega-3 w kapsach, więc te orzechy ziemnie chyba mogą zostać
//odmieniaj sobie nie tylko ziemne, inne też dobrze smakują
co do dużego IG ziemniaków to może byłyby dobre w dzień kiedy mam trening (byłyby jedzone w posiłku potreningowym) a w dzień bez treningu kasza gryczana
// skoro je tak lubisz, po treningu może tak bardzo nie zaszkodzą
jeszcze mogę obniżyć ilość produktów mlecznych pijąc odżywkę białkową na wodzie, bo i tak trochę dużo białka w tej diecie (~2,2g/kg)
//ja preferuje białko z diet
1122804325000
hitman44
Wysłana - 31 lipca 2005 12:15
a ja wolę dać dodatkową porcję białka z odżywki szybko się wchłania (dlatego najlepsza po treningu), nie zawiera zbędnych tłuszczy, i jakby przeliczył cenowo to często wychodzi taniej niż jakiś posiłek wysokobiałkowy