Zaczynając ode mnie:
waga: 75 kg
wzrost: 180 cm
płeć: mężczyzna
wiek: 23
trening: na masę
Uprawiane inne sporty: piłka nożna jak się da, poza tym nie bardzo
Dostęp do sprzętu: luźne ciężary, brak wyciągów
dieta: na masę
staż treningowy: ponad 2 lata z długimi przerwami, aktualnie miesiąc ćwiczeń po półrocznej przerwie
suplementacja: na razie brak, chciałbym sprawdzić ile można wyciągnąć samą dietą i treningiem
Przeciwwskazania medyczne :brak
Ostatnio przerabiany plan: brak, dopiero zaczynam stosować dietę
trening w granicach godziny 17
przy liczeniu zapotrzebowania organizmu korzystałem z arkusza kalkulacyjnego "Dziennik posiłków" a także ze wzorów zamieszczonych na forum, obliczyłem (uśredniłem), że zapotrzebowanie na kalorie wynosi: 3260
wartości odżywcze posiłków liczyłem z tabel ze strony: http://www.dobradieta.pl/tabele.php oraz z tabel które znalazłem w "Dzienniku posiłków"
przyjąłem, ze na masę najlepiej będzie liczyć:
2,3gramy białka/kg ciała
1,3gramy tłuszczu/kg ciała
5,5gramy węglowodanów/kg ciała
co daje
173 gramów białka 97 gramów tłuszczu 413 gramów węglowodanów dziennie, ale po rozpisaniu posiłków, obliczeniu wartości odżywczych średnio to wygląda tak:
194 gramów białka 72 gramów tłuszczu 388 gramów węglowodanów... Te wartości są zmienne w zależności od opcji jaką mogę wybrać. Coś zmienić w tych proporcjach?
do konkretów:
snadnie 7-8.00
Wyczytałem, że rano dobrze zjeść dużo białka i węglowodanów i mniej tłuszczu, dodatkowo żeby śniadanie zawierało nawet 30% ogółu dziennego zapotrzebowania bialko-44 weglowodany-108
tłuszcz - 12
Przykładowe śniadania:
MUSLI
{
Płatki owsiane 11,9 7,2 62,4 x1 (1 porcja liczona jako 100g, wartości odżywcze w kolejności: białko, tłuszcz, węglowodany)
Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu 3,3 3,5 4,8 x2
Ser twarogowy chudy 19,8 0,5 3,5 x1,25
banan 1 0.3 21.8 x1,5
}= 44,5 12 108
TOSTY
{
pieczywo tostowe 8.1 4.7 56.7 x2
Szynka z indyka 17.1 1.6 0.1 x1,5
warzywa
}= 42,15 12 114
KANAPKI Z WĘDLINĄ
{
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x2,25
szynka z indyka 17.1 1.6 0.1 x1,5
warzywa
ser Edamski 26.1 23.4 0.1 x0,25
}= 43,38 12 101
KANAPKI Z SEREM BIAŁYM
{
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x2,25
Ser twarogowy półtłusty 18.7 4.7 3.7 x1,5
warzywa
}= 43 11 106
RYBA
{
dorsz wędzony 22,1 0,5 0 x1
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x2,25
jajko(1szt) 10,9 8,4 0,5 1
}= 45 12 100
II śniadanie 11-12.00
Powinno być lekkie pożywne...
białko - 20
węglowodany - 41
tłuszcz - 20
KANAPKI Z WĘDLINĄ
{
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x0,9
Szynka z indyka 17.1 1.6 0.1 x0,25
ser Edamski 26.1 23.4 0.1 x0,5
warzywa
}= 22 15 40
obiad 13-14.00
białko - 26
węglowodany - 62
tłuszcz - 20
zupa + danie w zależności czego będzie brakować(w zależności od obiadu)
posiłek przed treningowy 15-16.00
bogaty w węglowodany i białka, bez warzyw, średnio 2 h przed treningiem, większe ilości węglowodanów, mniej tłuszczu, ważniejszy posiłek niż po treningowy
białko - 44
węglowodany - 108
tłuszcz - 10
KASZA Z MIĘSEM
{
kasza gryczana 12.6 3.1 63.4 x1
piersi kurczaka 21,5 1,3 0,0 x1,5
rodzynki suszone 2.3 0.5 64.7 x0,33
banan 1 0.3 21.8 x1,5
}= 45 8 104
RYŻ Z MIĘSEM
{
ryż biały 6.7 0.7 76.5 x1
piersi kurczaka 21,5 1,3 0,0 x1,5
rodzynki suszone 2.3 0.5 64.7 x0,16
banan 1 0.3 21.8 x1,5
}= 40 3 107
KASZA Z RYBĄ
{
kasza gryczana 12.6 3.1 63.4 x1
dorsz wędzony 22.1 0.5 0 x1,5
rodzynki suszone 2.3 0.5 64.7 x0,25
banan 1 0.3 21.8 x1,5
}= 45 4 108
RYŻ Z RYBĄ
{
ryż biały 6.7 0.7 76.5 x1
dorsz wędzony 22.1 0.5 0 x1,5
banan 1 0.3 21.8 x1,5
}= 40 2 109
KASZA Z KOTLETAMI SOJOWYMI
{
kasza gryczana 12.6 3.1 63.4 x1
kotlety sojowe 50 1 33 x0.75
rodzynki suszone 2.3 0.5 64.7 x0,25
}= 52 4 105
RYŻ Z KOTLETAMI SOJOWYMI
{
ryż biały 6.7 0.7 76.5 x1
kotlety sojowe 50 1 33 x0.75
rodzynki suszone 2.3 0.5 64.7 x0,1
}= 47 2 106
posiłek po treningowy 17:30-17:45
większe ilości białka i węglowodanów, mniej tłuszczu, węglowodany proste
białko - 31
węglowodany - 70
tłuszcz - 10
KANAPKI Z SEREM
{
chleb biały 5.9 1.5 51.4 x1
jabłka (1szt) 0,5 0,5 9,1 x2
Ser twarogowy chudy 19,8 0,5 3,5 x1,5
warzywa
}= 32,6 3 70
KANAPKI Z WĘDLINĄ
{
chleb biały 5.9 1.5 51.4 x1
warzywa
Szynka z indyka 17.1 1.6 0.1 x1,5
jabłka (1szt) 0,5 0,5 9,1 x2
}= 31 4 69
WAFLE RYŻOWE Z MIĘSEM
{
wafle ryżowe 7.2 2.9 79.9 x1
piersi kurczaka 21,5 1,3 0,0 x1
jabłka (1szt) 0,5 0,5 9,1 x1
warzywa
}= 29 4,7 89
WAFLE RYŻOWE Z RYBĄ
{
wafle ryżowe 7.2 2.9 79.9 x1
dorsz wędzony 22.1 0.5 0 x1
jabłka (1szt) 0,5 0,5 9,1 x1
warzywa
}= 30 3,9 89
WAFLE RYŻOWE Z KOTLETAMI SOJOWYMI
{
wafle ryżowe 7.2 2.9 79.9 x1
kotlety sojowe 50 1 33 x0.5
warzywa
}= 32 4 92
kolacja 20.00
białko - 12
węglowodany - 25
tłuszcz - 25
TOSTY
{
pieczywo tostowe 8.1 4.7 56.7 x1
Szynka z indyka 17.1 1.6 0.1 x0.5
ser Edamski 26.1 23.4 0.1 x0,5
warzywa
}= 29 20 56
KANAPKI Z WĘDLINĄ
{
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x1
szynka z indyka 17.1 1.6 0.1 x1
warzywa
ser Edamski 26.1 23.4 0.1 x0,25
}= 26 14 45
KANAPKI Z SEREM BIAŁYM
{
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x1
Ser twarogowy półtłusty 18.7 4.7 3.7 x1
warzywa
}= 23 11 50
RYBA
{
dorsz wędzony 22,1 0,5 0 x1
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x1
}= 27 2 45
JAJKA jajecznica
{
Jajecznica 9,8 8,7 0,5 x2(4 jajka)
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x1
}= 25 18 46
JAJKA
{
Jaja gotowane 9,8 7,6 0,5 x2(4 jajka)
chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x1
}= 25 17 46
składników warzyw nie wliczałem w całość, bo uznałem, że jako składniki odżywcze dostarczają małą ilość budulcową, bardziej traktuję je jako sposób dostarczania witamin, jem przeważnie: pomidor, czerwona papryka, ogórek, cebula, czosnek, marchew + inne w zależności od dostępności i chęci, kukurydzy nie jem ;)
Do posiłków nie wliczałem także tłuszczy typu masło (właśnie... masło czy margaryna... bo spotkałem się z sprzecznymi informacjami - z resztą nie tylko o tym) więc przyjmuję, że ogólny bilans tłuszczu jest wyższy niż wyliczony
i pytanie, dobrze dobrałem sobie godziny spożywania posiłków i ich odpowiednie proporcje dostarczanych składników odżywczych?
Wszelkie sugestie mile widziane mam nadzieję, że dużo osób się wypowie co mi da dużo do myślenia
Zmieniony przez - zusto_ w dniu 2011-09-22 20:56:48