ODŻYWIANIE CHORYCH W TRAKCIE LECZENIA NOWOTWORÓW
Nowotwór spowodowany jest przez grzyby (pleśnie), które pasożytuja w naszym organizmie. Grzyby odżywiaja się węglowodanami, a więc dieta powinna uwzględniac ich drastyczne obniżenie. Węglowodany to cukier, mąka, słodycze, piwo. Te produkty należy prawie całkowicie wykluczyc. Należy również wykluczyc oleje i margaryny, które zawieraja bardzo toksyczne, rakotwórcze zwiazki. Zdrowe tluszcze to smalec, lój, maslo, smietana 30%. Mozna stosowac olej tloczony na zimno - najlepiej slonecznikowy do salatek, surówek, majonezu.
Pieczywo ciemne, najlepiej razowe na zakwasie.
Podane ponizej przepisy zawieraja optymalne proporcje bialek, tluszczów i weglowodanów.
Dwa podstawowe filary zywienia to rosól i zóltka. ROSÓL to WYWAR z róznych rodzajów mies, dostarczajacy choremu szeroki zestaw bialek. W przypadkach ciezkich nowotworów, kiedy chory nie ma apetytu, oraz w przypadku raka przewodu pokarmowego, jest bardzo wazne, aby przy niewielkiej ilosci pozywienia dostarczyc wszystkie niezbedne skladniki w mozliwie lekkostrawnej formie. ZÓLTKA JAJ zawieraja 12 witamin (oprócz vitC), komplet mikroelementów, najdoskonalsze bialko, oraz enzymy, które gina w temperaturze ponad 46 stopni. Choremu nalezy, w zaleznosci od apetytu i rodzaju nowotworu, podawac zóltka surowe, rozmacone i zalane cieplym, ale nie goracym rosolem, aby nie zniszczyc enzymów. Takie buliony z zóltkiem moga byc na poczatku jedynym pozywieniem - min. 4 zóltka i tyle rosolu ile chory da rade wypic. W miare poprawy apetytu i stanu zdrowia wprowadzac inne potrawy.
WYWAR - skladniki: okolo 3kg miesa - gicz cieleca, zebro wolowe, porcja rosolowa z drobiu wiejskiego, podroby wieprzowe (serce, nerka, kawalek plucek, ozorek itp.). zalac 5L wody i gotowac 3 godziny na wolnym ogniu, bez przypraw i jarzyn. Po ugotowaniu porozlewac wrzacy do sloików, mocno zakrecic i po ostygnieciu wstawic do lodówki. Taki wywar ma trwalosc 5-6 dni.
FARSZ - miesa obrane od kosci razem zmielic i wykorzystac do róznych potraw.
GALARETA - kilka kawalków miesa z giczy cielecej i podrobów zalac wywarem przyprawic do smaku i wstawic do lodówki.
GOLĄBKI - niewielka ilosc ryzu ugotowac na wywarze, dodac zmielony farsz, przyprawic do smaku, zawinac w liscie kapusty. Sos pomidorowy ugotowac na wywarze, zageszczajac lyzeczka maki ziemniaczanej.
KROKIETY LUB NALESNIKI Z CZERWONYM BARSZCZEM - jedno jajko, cztery zóltka, 0,5l wody i maka pszenna to skladniki z których usmazymy okolo osmiu nalesników. Na wywarze udusic troche kiszonej kapusty z grzybami. Zmielic, dodac do farszu z wywaru. Zawinac nalesniki lub krokiety. Barszcz czerwony robimy na wywarze.
KNEDLE Z MIESEM - ciasto ziemniaczane (jak na kluski slaskie) z dodatkiem 4-6 zóltek. Formujemy knedle nadziewane farszem z wywaru. Mozna okrasic skwarkami lub polac maslem.
ZUPY - wszystkie gotujemy na wywarze. Dodatkiem moga byc kluseczki na samych zóltkach lub niewielka ilosc ryzu lub grysiku. Podprawiamy smietanka 30%.
ZUREK - na wywarze ugotowac pokrojone w kostke ziemniaki, i zalac zurkiem. Do zupy dodajemy jajko na miekko i ewentualnie parówke.
PIERS Z KURCZAKA WIEJSKIEGO - piers lekko robic mlotkiem, pokroic w paski w poprzek i wlozyc do lanego ciasta (1 jajko, 4 zóltka, lyzeczka maki) na godzine przed smazeniem. Smazyc krótko na glebokimi tluszczu na zloty kolor.
KAPUSTY - dusimy na niewielkiej ilosci wywaru na wolnym ogniu. Dodajemy usmazony w skwarki boczek lub slonine, przyprawiamy do smaku.
SALATKA JARZYNOWA - o zwyklym skladzie ze zwiekszona iloscia jajek (4 jajka, 4 zóltka), oraz majonez wlasnej roboty.
MAJONEZ - 4 zóltka, dwie lyzeczki musztardy miksowac dodajac stopniowo 0,5L oleju (slonecznikowy tloczony na zimno). Przyprawic sola pieprzem dodac dwie lyzki wody z kiszonych ogórków oraz lyzke kwasnej smietany. Taki majonez nalezy zuzyc w ciagu tygodnia.
PASZTET - tani i smaczny zamiennik wedlin - 1/2kg watroby, serce wieprzowe, 1/2kg wedzonego podgardla, 1/2kg boczku. Wszystko pokroic w duze kawalki, dodac dwie duze cebule, dusic okolo 1,5godz (watrobe wrzucic pod koniec duszenia). Przemielic dwa razy, dodac 2 jajka, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Wyrobic i wlozyc do blaszki. Piec okolo godziny
PIECZEN Z BOCZKU - 1kg boczku zmielic, dodac szklanke mleka, dwie lyzki wegety, pieprz, majeranek, 2-3 zabki czosnku, wyrobic dokladnie reka i piec 1godz. Pasztety studzimy w blaszce zeby wchlonely tluszcz.
SERNIK WIEDENSKI - 1kg sera, 25 zóltek, 15 bialek, kostka masla, 15dkg cukru, 2 lyzki maki ziemniaczanej, bakalie. Z sernika zostaje 10 bialek z których mozna zrobic kokosanki.
KOKOSANKI - 10 bialek, 2 lyzki cukru, ubic sztywna piane dodac 30dkg kokosu lekko wymieszac. Wylozyc lyzka na blaszke i upiec na zloty kolor.
CIASTECZKA ORZECHOWE - 25dkg zmielonych orzechów, 8 zóltek, 2 lyzki maki, lyzka cukru. Wszystko razem zmiksowac, upiec babeczki w foremkach.
CHLEB OPTYMALNY - 10 jajek, 10dkg maki, 10dkg masla, 10dkg zmielonych orzechów. Wszystko razem dokladnie zmiksowac, piec w waskiej blaszce okolo godziny.
PLACUSZKI SEROWE - 1/2kg bialego sera, 10 jajek, 10dkg maki. Ser przecisniety przez praske, polaczyc z pozostalymi skladnikami i dokladnie zmiksowac. Smazyc placuszki na glebszym tluszczu mozna podawac na slodko z dzemem lub powidlami.
Caly czas stosowac zwiekszone dawki vit C (owoce, warzywa, zielona pietruszka, koperek, „posypka witaminowa" - zmielony owoc dzikiej rózy w sklepie zielarskim - nie parzyc tylko posypywac na wszystko - zupa, herbata, salatki itp.