Wiadomo, że metale i ich związki są szkodliwe. Włożysz drut miedziany do akwarium to padną ryby. Dlatego radzę nie napychać się cynkiem, bo to i tak nie spowoduje, że bicepsy urosną +10cm.
A co do raka, to na początku lat '90 było dużo szumu na temat past do zębów (Colgate, Signal, itp.) Że powodują raka. No i co? Czy pasty te zniknęły z rynku?
Kiedyś przeglądałem książkę o zdrowym żywieniu, a w niej autor wyraźnie napisał, że czarny pieprz, smażone pieczarki, seler i orzeszki ziemne są rakotwórcze. Wyszedłem z księgarni zlany zimnym potem, bo uwielbiam orzeszki i zeżarłem ich tonę. Normalnie, jak w filmie Hitchcook'a... Myślałem, że zaraz będę miał raka wielkości piłki do kosza.
Bo to jest tak: najpierw napiszą, że cynk wywołuje raka, za pół roku napiszą że niewielkie dawki zapobiegają rakowi i wszystko się rozmyje...
Potem na topie będzie coś innego.
Kochani, zachowajcie spokój, umiar i zagłębiajcie się w siebie. Organizm nie lubi skrajności. Kto żyje w zgodzie z przyrodą, temu przyroda sprzyja, jak mówią mędrcy ze wschodu