...
Napisał(a)
jakie owoce, warzywa czy inne produkty jadalne zawierają sód potas magnez wapno? akie produkty należy stosować w diecie, w jakich ilościach, dawkach. z czym można je łączyć.jaki mają wpływ na organizm i jego kondycję?
1
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Produkty bogate w dany składnik (źródło J. GAwęcki, "Żywienie człowieka",2008):
sód - sól kuchenna, ryby solone (1000mg w 100g), wędliny (700-1000mg w 100g),sery podpuszczkowe(750mg na 100g), pieczywo (350mg na 100g). (zalecane dzienne spożycie: 575mg-625mg, w zależności od aktywności fizycznej)zazwyczaj tego pierwiastka jest nadmiar w codziennej diecie.
potas- rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, banany, porzeczki, mięso, ziarna zbóż
(zalecana dzienna dawka: 3500mg)
magnez- proszek kakaowy, kasz gryczana, groch, fasola, orzechy, płatki kukurydziane zbożowe z pełnego przemiału (mężczyźni: 370, kobiety:300mg na dobę).
wapń - sery podpuszczkowe, mleko, napoje mleczne, ser twarogowy,, sardynki, śledzie, jarmuż, fasola (900mg na dobę.
Wyżej wymienione składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (szczegółów proszę poszukać przy pomocy www.google.pl).
Codzienny jadłospis powinien być tak skomponowany, aby dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych, w tym wyżej wymienionych minerałów.
Informacje na temat komponowania jadłospisów i prawidłowego odżywiania znajdują się w postach podwieszonych w dziale:
https://www.sfd.pl/Odżywianie-f10.html
sód - sól kuchenna, ryby solone (1000mg w 100g), wędliny (700-1000mg w 100g),sery podpuszczkowe(750mg na 100g), pieczywo (350mg na 100g). (zalecane dzienne spożycie: 575mg-625mg, w zależności od aktywności fizycznej)zazwyczaj tego pierwiastka jest nadmiar w codziennej diecie.
potas- rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, banany, porzeczki, mięso, ziarna zbóż
(zalecana dzienna dawka: 3500mg)
magnez- proszek kakaowy, kasz gryczana, groch, fasola, orzechy, płatki kukurydziane zbożowe z pełnego przemiału (mężczyźni: 370, kobiety:300mg na dobę).
wapń - sery podpuszczkowe, mleko, napoje mleczne, ser twarogowy,, sardynki, śledzie, jarmuż, fasola (900mg na dobę.
Wyżej wymienione składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (szczegółów proszę poszukać przy pomocy www.google.pl).
Codzienny jadłospis powinien być tak skomponowany, aby dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych, w tym wyżej wymienionych minerałów.
Informacje na temat komponowania jadłospisów i prawidłowego odżywiania znajdują się w postach podwieszonych w dziale:
https://www.sfd.pl/Odżywianie-f10.html
Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany
Polecane artykuły