Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 5241 razy
  • Autor

co jeść przed bieganiem ???

• ---
    • Na forum: 7 lat
    • LPA: 1054

Wysłano 20 września 2008 10:23

Witam wszystkich
    moim celem jest zarówno zrzucić trochę kilo tłuszczu ale również zyskać dobrą sprawność i kondycję - postanowiłem więc zacząć od biegania
    jako że w zielu miejscach na forum wyczytałem że na zrzucenie tłuszczu najlepsze jest bieganie na czczo - przez tydzień tak robiłem
    wprawdzie nie czułem się źle biegając w ten sposób - ani specjalnie energii mi nie brakowało - ale efekty były żadne - żadnego spadku jeśli chodzi o tłuszcz - nie znam się ale może to coś w rodzaju reakcji obronnej organizmu (ja go głodze a on że na czarną godzinę trzyma i nie spali )
    postanowiłem pobiegać ale po jakimś posiłku - dlatego kilka razy przebiegłem się po śniadaniu - oczywiście po odczekaniu nawet 2-3 godzin - niestety nawet po tak długiej przerwie po posiłku - w czasie biegu czułem się bardzo ociężały
    muszę powiedzieć że efekty były po paru dniach odczuwalne
    moje śniadanie zwykle składa się z jajecznicy z 4 jajek, pieczywa i czasem pomidorów - i przypuszczam że to z powodu jajek tak się czuję (czy nie jest tak że trawią się one bardzo długo ?)

dlatego moje pytanie brzmi:
    - co jeść rano przed bieganiem żeby nie czuć się ociężałym w czasie biegu ?

z góry dziękuje za odpowiedzi

"Those who say it cannot be done, should not interrupt those who are doing it."~ Ralph Waldo Emerson
  •  Odżywki i suplementy

Wysłano 20 września 2008 10:26

W większości przypadków polecamy:

sprawdź pozostałe odżywki, odżywki białkowe, odżywki na masę
    lobuz156
    • Na forum: 4 lata
    • Trenuje: -
    • LPA: 2286

Wysłano 20 września 2008 10:26

Twoj organizm jako pierwsze zrodlo energi wykorzystuje Glikogen, ktory wystarcza na jakies 20-30 min, pozniej zaczyna "zjadac" tkanke tluszczowa.. Musisz jesc mniej kalorii niz spalasz KAlorie spala sie mniej wiecej 18/min w biegu (truchcie)
  • FCPablo
    • Na forum: 5 lat
    • LPA: 1475

Wysłano 20 września 2008 10:35

Nie jedz jajek, ani żadnych tłustych potraw... Najlepiej biegać według mnie 2 godziny po posiłku, zjedz mały posiłek złożony w dużej mierze z węglowodanów. Pzdr
    "Trening czyni mistrza"
  • ---
    • Na forum: 7 lat
    • LPA: 1054

Wysłano 20 września 2008 10:41

hehe, no czytałem że sam mechanizm jest trochę bardziej skomplikowany niż to co piszesz

ale wystarczy że powiem że nie przesadzam z intensywnością (truchtam w granicach tętna 120 - 140) czasem jedynie wchodzę na wyższy poziom (150-160) co i tak nie jest niczym za bardzo intensywnym

sęk w tym że z moich obserwacji wynika że na czczo tak naprawdę nie udaje mi się spalić zbyt wiele tłuszczu - tylko rzeczywiście zjadam w większości białko z mięśni -- po bieganiu wypocę się jak świnia ale przy tym czuje z dnia na dzień że coraz dalej posuwa się coś w rodzaju osłabienia mięśni - zwiotczenia mięśni (nie wiem jak to określić - tracę tonus mięśni)

sytuacja wygląda całkiem inaczej gdy przed bieganiem coś zjem

mój problem polega jednak na tym że na śniadanie lubię zjeść wyżej wspomniane jajka -- jednak bieganie po nich jest dla mnie nie wygodne - czuje się ociężały

stąd moje pytanie --> co w takim razie byłoby najlepiej zjeść przed porannym biegiem aby nie czuć się ociężałym ???

sorki - właśnie pisałem jak wysłałeś

węgielki - ale jakie np. małą kanapkę czy może lepiej ryżu ??

Zmieniony przez - --- w dniu 2008-09-20 10:43:18
    "Those who say it cannot be done, should not interrupt those who are doing it."~ Ralph Waldo Emerson
  • iza121
    • Trenuje: 12
    • LPA: 15068

Wysłano 20 września 2008 11:35

najlepiej jeśli zjesz węgle złożone czyli takie które będą stopniować uwalnianie energii. Dobre będą kasze, ryż ciemny, kanapka zresztą też nie jest najgorsza byle ciemna
    ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami
    • Trenuje: 1
    • LPA: 786

Wysłano 24 września 2008 21:59

ja jak bigałem rano to zaraz po przebudzeniu jadłem banana - łatwo przyswajalne wegle proste i troche białka.

po 10/20 minutach mozna juz śmigać.

z czasem przestalem biegac na rano bo niechciałem juz chudnąc :)

pozdrówki
  • Pereziusz
    • Trenuje: od grudnia 2007
    • LPA: 13840

Wysłano 27 września 2008 22:05

dzadzecznica nie jest taka zła szanuje białko z jaja myślę że na ospałosć najlepsza przed biegiem kawa a i dopalacz dobry więc, rada ma taka pij pan czarnego zwierzaka :D:D:D
  • vent
    • LPA: 2

Wysłano 26 listopada 2008 09:24

hej wszystkim!
    pytanie trochę inaczej... wstaje codziennie 5:40 i o 6 juz biegam ok 20 min. biegam bo od 7 lat nic nie ćwiczyłem i tylko komp fajki i samochod. teraz mi odbiło 6 rano 20 min i 18 ok 30min ostrego wysilku, w zasadzie pod gore i po lasach nic rownego. pluca wyplowam i nie moge zlapac oddechu ale z dnia na dzien jest coraz lepiej. tylko przy takim wysilku jak sie odrzywiać. zwłaszcza rano kiedy nie mam czasu czekac tej godziny bo na 7 do pracy;) obecnie jem normalnie przed biegiem 3 zwykle kromy i herbatka, pozniej 4kanapki w pracy i ze 2 herbatki o 16 obiad i o 18 bieg pozniej staram sie juz nie jesc nic do rana ale nie wiem czy to ok i czy wlasnie te 3 kromki przed biegiem rano to dobry pomysl. w zasadzie po jedzeniu mam 2 min przerwy bo tyle zakladam buty i juz lece.
    z gory dzieki za pomoc!
  • Rafał S.
    sprinterek
    • Trenuje: 19
    • LPA: 9140

Wysłano 26 listopada 2008 11:34

wystarczy po treningu jedz sniadanie!
    Przyznaj SOG'aSpecjalista -
  • vent
    • LPA: 2

Wysłano 28 listopada 2008 10:37

dzięki, ok, bedę jeśc po, ale czy nic nie będzie mi się odkladac?
  • Rafał S.
    sprinterek
    • Trenuje: 19
    • LPA: 9193

Wysłano 28 listopada 2008 11:14

nie :)
    Przyznaj SOG'aSpecjalista -

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

co jeść przed bieganiem ???