Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 26157 razy
  • Autor

    cieciorka

  • maryjka2
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 160
    • Na forum: 8 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 2808

    Wysłano 24 lipca 2006 04:05

    zgłoś naruszenie

    Czy ktos moze zna jakies ciekawe przepisy na danie z cieciorka??
  • Wysłano 24 lipca 2006 11:55

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  • TenGoTendy
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 337
    • Na forum: 9 lat
    • LPA: 4669

    Wysłano 24 lipca 2006 11:55

    zgłoś naruszenie
    sałatka z cieciorki

    Warzywa z puszki osączyć z wody, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, musztardą i przyprawami. Schłodzić w lodówce. To wszystko, bardzo szybko się robi, jeszcze szybciej pałaszuje. Smacznego.
    tańcz, idź w bal...
  • contriver
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 657
    • Wiek: 27 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: kilka lat, z przerwami
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 6442

    Wysłano 24 lipca 2006 17:31

    zgłoś naruszenie
    co to jest cieciorka? hehe
  • maryjka2
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 160
    • Na forum: 8 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 2808

    Wysłano 24 lipca 2006 19:28

    zgłoś naruszenie
    dzieki, w sumie opcji na salatke jest wiele, jesli ktos ma jeszcze jakiegos pomysla to zapraszam
  • Pikel
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 23
    • Na forum: 8 lat
    • LPA: 1716

    Wysłano 24 lipca 2006 20:22

    zgłoś naruszenie
    Cieciorka (ciecierzyca) - roślina strączkowa, której ziarna przypominają groch zarówno kształtem jak i smakiem. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, choć pochodzi z zachodniej Azji. W krajach arabskich robi się z niej mąkę i przyrządza mnóstwo potraw. Często dodaje sięją do kuskusu. Używa się jej również w wielu krajach europejskich, zwłaszcza we Włoszech i Hiszpanii. Stosowano ją też w kuchni staropolskiej. Być może, znów pojawi się na polskich stołach, ponieważ w naszych sklepach od pewnego czasu można kupić ciecierzycę konserwową. - za kulinaria.pl

    Zmieniony przez - Pikel w dniu 2006-07-24 20:28:42
    Jestem nowy - nie bić!
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 61
    • Wiek: 34 lat
    • Na forum: 9 lat
    • Trenuje: mało
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 4291

    Wysłano 13 stycznia 2008 19:22

    zgłoś naruszenie
    odświeżam

    nie chcąc zakładać nowego tematu, pytam tutaj - proszę o podanie rozkładu btw 100g suchej ciecierzycy, bo nie mogę tego znaleźć

    mogę odwdzięczyć się paroma przepisami albo sogami (albo tym i tym)
  • Elrond
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 26
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 1144

    Wysłano 19 marca 2008 19:19

    zgłoś naruszenie
    Ja tylko w kwestii formalnej - to o czym mówicie/piszecie to ciecierzyca. Nie wiem dlaczego przyjęło się nazywać ją również cieciorką - cieciorka wygląda zupełnie inaczej, nie nadaje się do jedzenia, no i jest trująca :)
  • 218
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 6
    • Wiek: 25 lat
    • Na forum: 8 lat
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 5668

    Wysłano 19 marca 2008 19:49

    zgłoś naruszenie
    ja mam cieciorkę/ciecierzycę (jakkolwiek tam to się nazywa) z firmy florpak.

    składniki odżywcze w 100g:
    293kcal (1225kJ)
    białko - 23,8g
    tłuszcz - 1,4g
    węglowodany - 60,2g

    fosfor - 388mg
    magnez - 124mg
    żelazo - 4,7mg
    witamina b1 - 0,77mg
    witamina b2 - 0,28mg