wiem ze temat był juz wałkowany wielokrotnie ale w archiwum nie ma wyczerpujacej odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. mianowicie znalazłem kilka ćwiczen (w zasadzie nic czego bym nie znał poza podciaganiem na szmace),ale nie bardzo wiem jak czesto trenowac chwyt?dodam ze jest to moj najsłabszy punkt. na siłownie chodze 2 razy w tygodniu(fbw) treningi sw mam 4 razyw tygodniu. jaka powinna bzc intenszwnosc takiego treningu pryedramienia, i w jakie dni.lepiej dobijac przedramie po bjj ,czy w dzien wolny?
Wspinaczka na sztucznej ściance. Siłę ścięgien jednak trudniej wyrobić niż siłę mięśni.
Gory upajaja.Czlowiek uzalezniony od nich jest nie do wyleczenia.Mozna pokonac alkoholizm,narkomanie,slabosc do lekow. Fascynacji gorami nie można.
Specjalista -
1266852999000
cynik75
Wysłana - 22 lutego 2010 17:01
WTF jest siła ścięgien? Ściegna sa tylko przekaźnikiem siły generowanej przez mięśnie.
grappling record 6-10-0 słabiutko :( starość nie radość
1266854476000
PITTT
Wysłana - 22 lutego 2010 17:07
Uprościłem to pojęcie, bardziej chodzi o wytrzymałość. Możesz mieć silnie rozwinięte mięśnie zdolne do dużego wysiłku, ale mniej przyzwyczajone do takiego wysiłku ścięgna, zmuszone siłą rzeczy do przekazywania siły i naprężeń. To jest takie moje przemyślenie, ale nie jestem lekarzem sam tak to widzę, obserwując i pamiętając o reakcjach własnego organizmu.
Zmieniony przez - PITTT w dniu 2010-02-22 17:08:30
Gory upajaja.Czlowiek uzalezniony od nich jest nie do wyleczenia.Mozna pokonac alkoholizm,narkomanie,slabosc do lekow. Fascynacji gorami nie można.
Moim zdaniem to chyba wspinanie po linie najlepiej pomaga, dobrze jak lina jest gruba i śliska...
1266865202000
Zdenek_SB
Wysłana - 22 lutego 2010 21:45
ja sobie ściskam piłkę gumową w dłoni, codziennie wieczorem np. podczas oglądania TV. mi to pomaga
tylko jeden klub kocham aż po grób...
1266871546000
pampuch
Wysłana - 23 lutego 2010 10:53
jeszcze raz zaznaczam mi nie chodzi o cwiczenia. a najlepszy rozkład treningow w tygodniu powiedzmy, i z jaka intensywnoscia( powiedzmy ilosc seri ) wiem ze przedramie ciezko przetrenowac, ale nie chce sobie ssciegien czy nadarstgow zajechac. i jescze jedno ,czy jest sens to takich cwiczen typowo na poprawe chwytu dodac cwiczenia na prostowniki i zginacze nadgarstka takie typowo z siłowni?
1266918808000
Saida
Wysłana - 25 lutego 2010 15:32
Wprost przeciwnie - struktury dłoni i nadgarstka jest niezwykle łatwo zajechać (ćwiczeniami z obciążeniem), ze względu na skomplikowaną budowę anatomiczną.
Ćwiczenia z siłowni możesz sobie dodać, ale nie powinieneś przesadzać z ilością serii i obciążeniem.
Myślę,że ćwiczenia na poprawę chwytu bez obciążenia (np. liny czy podciąganie) możesz spokojnie robić trzy razy w tygodniu co drugi dzień.