bolą mnie więzadła w miesniach naramiennych przy cwiczeniach
sew22
Wysłana - 17 czerwca 2009 16:49
Sprawdź ile procent masz tłuszczu
Witam. Cwicze juz z roznymi przerwami z 4-5 lat. MIalem kontuzje barku, ktory bolał mnie dlugi czas chodzilem po lekarzach w koncu nic nie stwierdzili ze po prostu przeciazyl;em sobie je w mlodosci. I mialem przerwy dlugo, czasami cwiczylem czasami nie, z rozna intensywnoscia. Lekarz przepisal mi lasery na bark i ze to wystarczy. I bark juz mnie nie boli, wszystko jest oki, ale.... Gdy wykonuje cwiczenia na miesnie klatki piersiowej (wyciskania) na drugi dzien i pare dni pozniej czuje bol jakby w wiezadlach w miesniach naramiennych. Nie wiem co moge z tym zrobic, prosze o porady czy one sa jakos nie rozciagniete, zwykle 3-4 dni i ten bol mija, ale pojawia sie zawsze po ciwczeniach na klatke. Prosze o porady.
Łączysz Klatkę z Barkami? Jak nie to kiedy robisz klatkę i barki i z czym te partie łączysz. Ile treningów... Pzdr..
Wiesz co, spróbuj szczeknąć, jedno jest pewne; groźny to ty jesteś, ale tylko przez internet.
Specjalista -
1245250483000
bart-j
Wysłana - 17 czerwca 2009 18:17
opisz dokladniej miejsce bolu bo u roznie je mozna interpretowac ;] , mozesz sprobowac odpuscic treningi na 2 tygodnie i potem jechac male obciazenia duzo powt moze pomoze ;]
GO HARD OR GO HOME
1245255473000
sew22
Wysłana - 17 czerwca 2009 22:15
wiecie ja robilem ostatnio 10 tygodni przerwy. Ogólnie mialem tak ze 3 lata temu bez rozgrzewki pod 100 kg zaczynalem serie robic i cos mi gruchnelo. Potem 2 miechy przerwy i powoli zaczynalem, czulem ten ból. Po lekarzach chodzilem w koncu lekarz niedawno powiedzial mi ze mam po prostu ponadrywane w tych barkach wszystko i ze musze sie z tym ostroznie obchodzic, bo za małolata wyszly mi te bledy w przeciązaniu barków. Ja mam duzą wiedze o treningu i o tym jak trenowac. Barków nie trenuje z klatką, ale nie o to chodzi. Chodzi o to ze te wiezadła w barkach mam jakby strasznie spięte, po wycikaniach na klatke czuje na drugi dzien nie tyle zakwasy co bol w barkach i nie jest to bol miesni, tylko czegos glebiej jakby wiezadeł. Nie bardzo wiem co z tym robic, jak poradzic sobie z tą przypadłością. Jak je wzmocnić, moze tak powiem. Chodzi mi po głowie zrobienie sobie 1-2 lat przerwy całkowitej w treningach jednak ciezko mi zrobic taką przerwe bo lubie siłownie. Czekam na wasze propozycje, szczegolnie osób mających duzy staż.
1245269746000
bart-j
Wysłana - 17 czerwca 2009 22:22
hmm , problem w tym ze nie chce strzelic glupoty w ciemno diagnozujac bo ''bol w wiezadlach m naramiennych'' to roznie mozna zrozumiec byc moze chodzi o st barkowo-obojczykowy ale ciezko naprawde powiedziec , musiał bys dokladnie przedstawic to miejsce , moze tez chodzic o efekt nagromadzajacych sie mikrourazow w stawie , moim zdaniem : udaj sie do jakiegos fizjoterapeuty badz lekarza zajmujacego sie terapia manualna zeby Cie dobrze zdiagnozował i poprowadził terapie , pomocna może być też fizykoterapia i może masaż więzadeł wg cyriax'a :)
GO HARD OR GO HOME
1245270128000
donJAZYResko
Wysłana - 17 czerwca 2009 23:48
Wymus skierowanie na rehabilitację. Nie chętnie dają jak mówisz że zrobiles to sobie na siłowni. Mów że koszykówka etc. Diagnoza musi być przeprowadzona przez fachowca, a w tym przypadku przez internet nie ma opcji. Te błędy młodości z tym 100kg. Rozgrzewka minimum 5minut. Pzdr..
Wiesz co, spróbuj szczeknąć, jedno jest pewne; groźny to ty jesteś, ale tylko przez internet.
Specjalista -
1245275326000
sew22
Wysłana - 18 czerwca 2009 16:51
powierzchnia głowy prawej kosci eamiennej hyperchogeniczna. sciegno glowy dlugiej miesnia dwugłowego o zatartych zarysach i hyperchogeniczne. guzek wiekszy o nierownych zarysach. torebka stawowa o niejednorodnej echogenicznosci w czesci srodkowej znaczeni scienczona - naderwana. w odcinku przysrodkowym mała przestrzen płynowa. pierscien rotatorow bez zmian
oto wyniki usg barku. Mialem zapisane magnotronik, i laser na bark. Owszem nie boli, ale przy wysilku w ktorym rozciagam te wiezadla na drugi dzien czuje ból.
1245336663000
bart-j
Wysłana - 18 czerwca 2009 18:58
sam laser bedzie troche mało , terapia powinna być kompleksowa , obszary hyperechogeniczne oznaczaja zwiekszona gestosc i twardosc tkanek ;]
Zmieniony przez - bart-j w dniu 2009-06-18 19:01:21
GO HARD OR GO HOME
1245344334000
sew22
Wysłana - 18 czerwca 2009 19:17
to zle czy dobrze ? moglbys mi zinterpretowac te badanie jakos cvo ono oznacza bo od lekarza sie nic nie dowiedzialem.
1245345435000
bart-j
Wysłana - 18 czerwca 2009 19:26
generalnie o tyle o ile wiem : typowe objawy u osoby ktora dlugo trenuje jak Ty , jest to reakcja organizmu na obciazenia , raczej nie ma co apnikowac , problem zapewne wiaze sie z uszkodzona torebka stawowa , laser i pole magnetyczne powinno pomoc , ale moim zdaniem nie jednorazowo a terapia raz na czas jakis , jesli chodzi o fizyko terapie to byc moze jeszcze ultradzwieki i odpowiednio dobrana elektroterapia by sie przydała ,ale to tylko moje zdanie ;] , jak juz było mowione mozesz spauzowac , ale nie wiem czy to wiele zmieni , sproboj zmniejszyc troche obciazenia a robic dokladnie i powoli wszystko i moze narazie poki pojawiaja sie te bole to cwiczenia rob w niepelnym zakresie , bez fazy maxymalnego rozciagniecia <mozesz tez sprobowac pochodzic po domu w jakims temblaku przez jakies 2 tygodnie jesli to mozliwe i zobaczyc jak zareaguje staw bo moze mu to ulatwic regeneracje w pewnym stopniu :) , zdr ;]
Zmieniony przez - bart-j w dniu 2009-06-18 19:28:29
GO HARD OR GO HOME
1245346004000
Piotr Zemł
Wysłana - 18 czerwca 2009 21:51
w stawie ramiennym masz przykurczona tylna czesc torebki stawowej, stalo sie to dlatego ze na 100% trenowales za duzo klatke piersiowa i przednia czesc barków, w wyniku czego glowa kosci ramiennej za bardzo przesuwa sie do przodu podczas wszelkiego rodzaju wyscikania na klatke gdy opuszczasz ciezar, przyczynia sie to do kazdorazowego rozciagania wiezadeł obrąbkowo-ramiennych w barku. Z tad bóle barku. Nalezy wzmocnic miesnie cofajace i obnizajace glowe kosci ramiennej szczegolnie podłopatkowy , biceps, podgrzebieniowy.
www.chiro-reh.pl gabinet rehabilitacji mgr fizjoterapii Piotr Zemła