wiem ze takich lub podobnych pytan jest juz pewnie wiele. ale ja jakos nie moge sie w tym połapać. Chce kupic L-glutamine i białko. Nie bardzo wiem jak porządnie ułożyć cykl pod to. Cwiecze ok 0.5 roku 3 razu w tygodniu, trening na mase. Diete staram sie trzymac, ale jest to cięzkie bo ucze sie i pol dnia (niestety) w szkole.
Dzień treningowy
rano L-GLUTAMINA (olimp powder) 2g białko (olimp whey protein isolate)??
po terningu L-GLUTAMINA (olimp powder)5g białko chyba z glukozą lub dekstrozą(olimp whey protein isolate) ??
przed snem
L-GLUTAMINA (olimp powder)3g białko (olimp whey protein isolate)??
DZIEŃ NIETRENINGOWY
rano L-GLUTAMINA (olimp powder)3g białko (olimp whey protein isolate)??
popołudnie
L-GLUTAMINA (olimp powder) - białko (olimp whey protein isolate) ??
wieczór
L-GLUTAMINA (olimp powder) 2g białko (olimp whey protein isolate)??
niewiem kiedy i w jakich ilościch brać białko. Co do glutaminy to z innego postu. aha obliczylem ze w diecie brakuje mi gdzieś 70 g białka. (mase ciała mnożylem razy 2.5 - nie wiem czy nie za dużo) prosze o pomoc i z gory dzieki.
Sie skacze, sie pływa, ciałko też mam zaj**iste.
1105042695000
anar
Wysłana - 06 stycznia 2005 22:09
Polaczenie bialko + glutamina dziwnie jest nazywac cyklem no ale ok. ;]
1)Pomnoz zapotrzebowania na bialko 2x kg masy ciala - i oblicz ile ci brakuje go w diecie brakuje. 2) glutamina ok porcje po 3g a po treningu 5g 3) Bialko nie musi byc izolac rownie dobrze mozesz kupic WPC czy SP80
Znawca -
1105045783000
Roni_IFK
Wysłana - 06 stycznia 2005 22:23
Ja tam bym radził kreatynę i carbo zamiast białka, ktore dostarczałbyś w diecie po połączenie białko+gluta nie ma zabardzo sensu, tymbardziej przy budowaniu masy:>
Ja uważam że jak najbardziej ma glutamina co całkiem dobry suplement(jak dla mnie)
jednak radziłbym stosować go raczej osobno od białka, powiedzmy 20 min przed
rano przed śniadaniem dawka 2-3g glutaminy białko można wypic razem ze sniadaniem lub I sniadaniem (w szkole)
po treningu 5g gluty od razu po treningu (nawet od razu po zakończeniu treingu właściwego, przed schładzaniem, rozciąganiem na koniec) potem prysznic, przebieranie i białko
na noc 2-3 g gluty po 20-30 min białko i kima
"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
Specjalista -
1105046922000
Rybusek
Wysłana - 06 stycznia 2005 22:33
czyli dzień treningowy już mam, a co z dniem kiedy nie mam treningu??
1105047232000
Rybusek
Wysłana - 06 stycznia 2005 22:36
aha, no i jeśli brakuje mi np 60 gram białka w diecie to rozłożyć je równo po 20 g na 3 porcje, czy po treningu wiecej, a w innych porach mniej
1105047365000
Rybusek
Wysłana - 06 stycznia 2005 22:41
i jeszcze jedna rzecz. czy to naprawde niewielka różnica czy wezme izolat czy koncentrat białka, bo róznica w cenie znaczna
1105047672000
BYK
Wysłana - 06 stycznia 2005 22:42
Zależy jak Ci pasuje
Możesz rozłożyc 3x po 20g albo 2x po 30 jesli 2x po 30 to jedna porcja rano po sniadaniu a druga po treningu ew zamiast rano - na noc, zależy ile biała dostarczasz w kolacji
w nietreningowe rano i na noc po 30g bedzie OK
ja bym sie nie rozdrabniał i brał 2x po 30
"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
Specjalista -
1105047728000
anar
Wysłana - 07 stycznia 2005 02:19
mozesz zrobic 2x po 30g po treningu 30g + rano lub przed snem 30g [uwazam, ze tak by bylo ok]
Co do bialka to roznicy raczej nie poczujesz i spokojnie bierz koncentrat a mozesz i nawet brac SP 80
Znawca -
1105060771000
DUDEK
Wysłana - 07 stycznia 2005 08:33
Równiez jestem zdania, że nie masz co brać isolatu, wychodzi dużo drożej, a jeżeli jesteś amatorem nie poczujesz praktycznie różnicy . Z własnego doświadczenia polecam sp80 czekolada
Białko w zależności od diety. Osobiście wybieram 100% NATURAL WPC- jak dla mnie najlepsza relacja rodzaju białka do ceny, duży minus smak, ale z czasem idzie przywyknąć. Glutaminy tak jak powiedział BYK nie łącz z białkiem, mogą być problemy z pełnym wchłanianięciem. Osobiście brałbym Glutamine w ilości 4g dwa razy dziennie- rano naczczo, oraz przed snem.