Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 1323 razy
słowa kluczowe: bialko 
Autor

bialko?

SFD

Wysłana - 16 lutego 2004 13:18    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Ostatnio próbuje zrzucić kilka kilo i wrócic do wymiarów jakiwe miałam w wakacje. Od czasu do czsu ćwiczę (2 razy w tyg basen) no i wcinam białko głównie. Śniadania zawsze składają się z węgli(zazwyczaj chleb), obiady i kolacje głównie z białka, do tego dorzucam warzywa, jogurt czy owoc. Na razie dietę stosuję prawie 2 tygodzień a waga spadła tylko pół kilo! Więc chyba coś jest nie tak?

Wiem też, że węgli nie powinno się jeść dużo. Ja w sumie czuje się syta, ale b. często towarzyszy mi brak energii i nie mogę się skupić, a ponieważ pracę mam taką, która wymaga ciągłego skoncentrowania, czasem mi jest ciężko. W końcu ilość węgli, którą jem chyba jest wystarczająca do utrzymania odpowiedniego poziomu cukru we krwi?

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 16 lutego 2004 17:11 
W większości przypadków polecamy:

Weider - Giant Mega Mass 4000

CENA: 235.00zł
Trec - Magnum 8000

CENA: 120.00zł
APS - Mesomorph

CENA: 139.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Grasik ZASŁUŻONY

Wysłana - 16 lutego 2004 17:11    Edytuj Cytuj
najlepiej bedzie, jesli zamiescisz ja tootaj - przykladowy jadlospis wraz z gramatoora posilkoow

http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=128699&x

Zmieniony przez - Grasik w dniu 2004-02-16 17:12:16

28:06:42:12
That is when the world will end.
Specjalista -

Tyka

Wysłana - 16 lutego 2004 20:48    Edytuj Cytuj
Już na pierwszy rzut oka widać że Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia. Polecam lekturę :

http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=64042&x

Podobnie basen 2 x w tygodniu i to od czasu do czasu nie można nazwać ćwiczeniem wystarczającym dla osiągnięcia zauważalnych efektów. Poczytaj artykuły podwieszone w tym dziale odnoszące sie do odchudzania, na pewno dowiesz się wielu ciekawych rzeczy !
Ekspert -

jogger

Wysłana - 17 lutego 2004 01:25    Edytuj Cytuj
Chleb ma taki indeks glikemiczny, że większość idzie w tłuszcz . Na śniadanko spróbuj płatki owsiane np. z jogurtem naturalnym i 2łyżkami odżywki wysokobiałkowej.

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
Ekspert -

SFD

Wysłana - 17 lutego 2004 20:38    Edytuj Cytuj
hmm.. no troszke sobie poczytalam i doszlam do pewnych wnioskow. prosze ocence czy tak zorganizowany dzien bedzie ok:

Rano:
- kawa, 30 min aerobiku
- śniadanie: 400 kcal (platki, musli, produkty mleczne-serki, mleko, jogurty)
- II śniadanie: 200 kcal (owoce, chleb ryżowy z chudą wędliną, warzywa)
-obiad: 350 kcal (zupa warzywna z mrożonki z jogurtem naturalnym, gotowany kurczak, ryba, jajka, soja, ryba z puszki w sosie pomidorowym?)
-przekąska: coś słodkiego do 100 ckal??
- kolacja: 250 kcal (tylko bialko, czyli mieso, jajka, ryba)

Moje pytania:
1. Co mam jesc na sniadanie oprocz platkow owsianych skoro chleb nie jest za dobry? bo codziennie platki i do tego jogurt czy serek wiejski to troche szybko moze sie znudzic.
2. Czy moge jesc warzywa ze słoików ze sklepu czy maja za duzo cukru? (chodzi mi o takie mieszane sałtki, np kapusta+papryka+ogorek)

Na razie wiecej nic mi sie nie nasuwa. prosze o ocene ulozonego menu. Dodam jeszcze, ze chcialabym chudnac 1 kg na tydzien, z tym, ze moja przemiana moze byc troszkę spiepszona z powodu stosowania częstych tzw. 'diet glodowkowych'

Tyka

Wysłana - 17 lutego 2004 20:56    Edytuj Cytuj
Zobacz co podaje kalkulator dla danych z Twojego profilu oraz Twojej wypowiedzi :

Wzrost: 174
Waga: 64
Aktywnosc: lekka1
Ilosc dni treningowych: 0
Intensywnosc treningu : niska
Ilosc treningow aerobowych w tygodniu: 6
Srednia dlugosc wysilku aerobowego: 30 minut
Intensywnosc wysilku aerobowego: niska

Body Mass Index: 21.1

Zawartosc tkanki tluszczowej w organizmie: 25.2 %

Twoja Podstawowa Przemiana Materii: 1450.1 kcal/doba

Twoj próg kaloryczny uwzgledniajacy powyzsze wartosci wynosi: 2158.7 kcal/doba.

Jak widać Twoja dieta jest za mało kaloryczna i tak naprawdę składa się z 3 posiłków (słodka przekąska to nie posiłek). Ja bym zastosował na początek dietę na poziomie około 1700 kcal przy założeniu że wykonujesz ćwiczenia aerobowe (nie aerobik!) 6 razy w tygodniu po 30 minut. Tą ilość kalorii rozłóż równomiernie na 5-6 posiłków, z ostatnim białkowym (ale mniejszym - 250 kcal które napisałaś to byłoby około 62 gramy białka, a przy Twojej wadze wystarczy 30 gram).

ad. 1 Nie każdy chleb jest zły - możesz z powodzeniem jeść umiarkowane ilości np. pieczywa razowego

ad. 2 Zdecydowanie lepiej kupić warzywa świeże i samemu zrobić surówke/sałatke lub ugotować (choćby ze względu na konserwanty).
Ekspert -

SFD

Wysłana - 17 lutego 2004 21:09    Edytuj Cytuj
Czyli aerobic to nie aeroby???? dlaczego? jest za malo intensywny? hmm.. Jesli chodzilabym na basen lub biegala byloby ok? Jaie aeroby mozna robic w domu? (nie mam zadnych specjalnych super przyzadow)

Jeszcze jedno pytanie...cola light odpada, prawda?

No a te 1700 kcal to mi sie nawet w glowie nie miesci. Ostatnio jadlam mniej i nie chudlam...hmmm. Pozostane przy 1500, to i tak mnie przeraza. Czyli kolacja bedzie ok 200kcal(bialko+niewielka ilosc swiezych warzyw). Tak moze byc?

Acha, i co z ziemniakami, ryżem, kaszami? Gdzie mam je wstawic i czy w ogole?

Dziekuje za odp:)

SFD

Wysłana - 17 lutego 2004 21:21    Edytuj Cytuj
i jeszcze jedno, jesli wiem ze wyjde gdzies wieczorem i wypije kilka lampek wytrawnego wina, czy mam wczesniej zrezygnowac z jakichs wegli?/ nie jesc kolacji?/ or what?:)

Tyka

Wysłana - 17 lutego 2004 21:31    Edytuj Cytuj
Aerobik jest z reguły zbyt intensywny. Ćwiczenia aerobowe to takie przy których w Twoim przypadku tętno utrzymuje się pomiędzy 120 a 130 uderzeń serca na minutę, czyli najprawdopodobniej szybki marsz lub wolny bieg (ale sama musisz to sprawdzić).

Tak naprawdę to ja jestem zwolennikiem teorii że nic nie odpada ( no, moze prawie nic ) - ważne tylko aby nie nadużywać. Jeśli proporcja coli-light do wody mineralnej niegazowanej w Twojej dziennej diecie będzie jak jeden do kilkudziesięciu to okay

Jesli 1700 kcal Cię przeraża, przeczytaj punkt trzeci w tym poście, a zrozumiesz o co chodzi :
http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=128699&x
Odchudzaj się zwiększając ilość ćwiczeń a nie obcinając kalorie.

Kasze to bardzo dobre źródło węglowodanów, mogą byc w każdym posiłku. Ryż też ale raczej nie biały. Z ziemniaczkami ostrożnie ale też mogą być w rozsądnych ilościach.

W okresie diety ogranicz sie do jednej lampki i w żadnym razie nie rezygnuj z posiłków. Za karę rano pobiegaj o 10 minut dłużej

Szczerze polecam Ci więcej poczytać o dietach w dziale Odżywianie !

Ekspert -

SFD

Wysłana - 23 lutego 2004 09:42    Edytuj Cytuj
jeszcze jedno pytanie: czy lepiej robić aeroby 2xdziennie po pol godziny czy raz godzine? I czy robirenie ich na czczo daje lepszy efekt w spalaniu tłuszczu?

Tyka

Wysłana - 23 lutego 2004 09:54    Edytuj Cytuj
raz godzinę

tak, na czczo lepiej
Ekspert -

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

bialko?

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.