Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 3456 razy
  • Autor

    białko z kurzych jajek ;)

  • jazoo
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 17
    • Na forum: 10 lat
    • LPA: 289

    Wysłano 23 czerwca 2004 20:03

    zgłoś naruszenie
    gotowane jajka mają takie same właściwości jak surowe z tym, że białko zawarte w gotowanym jajku jest szybciej przyswajalne gdyż rozbiciu ulegają wiązania polipeptydowe (albo jakoś tak),znaczy się łańcuchy białkowe ulegają skróceniu (lekcja chemii z 3 klasy gim także mogę nie pamiętać dokładnie).
    Lepiej grzeszyć a potem żąłować niż żałować, że sę ne grzeszyło
  •  
    Anonim

      Wysłano 24 czerwca 2004 11:57

      zgłoś naruszenie
      Białko jaja wystarczy zemulgować (tzn. ubić), żeby straciło swoje ujemne właściwości (poza sanmonelką oczywiście ). Jeśli się tak zrobi, to jest tak samo przyswajalne jak gotowane albo inaczej podgrzane.
    •  
      Anonim

        Wysłano 24 czerwca 2004 13:33

        zgłoś naruszenie
        Przetwarzanie jajek ( gotowanie, smażenie itp..) na ogół zwiększa ich wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo bo surowe białka z tzw. białka jajka wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami których organizm nie może wówczas przyswoić

        Co wy z tą salmonellą?
      • jazoo
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 17
        • Na forum: 10 lat
        • LPA: 289

        Wysłano 24 czerwca 2004 22:57

        zgłoś naruszenie
        Z tą salmonellą to już chyba takie zboczenie zawodowe
        Lepiej grzeszyć a potem żąłować niż żałować, że sę ne grzeszyło
      • Paweł1975
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 108
        • Na forum: 10 lat
        • LPA: 862

        Wysłano 10 września 2004 16:30

        zgłoś naruszenie
        Surowe białka...gratuluje pomysłowości.
        Jak ktos słusznie zauważył, ugotowane białka nie tracą na wartości.
        Wręcz zyskują gdyż są łatwiej przyswajalne.
        a co do salmonelli to nie znajduje sie ona w bialku tylko gromadzi sie na skorupce i dlatego nalezy jaja gotowac!!! pałeczki salmonelli giną w temp 70 stopni! Jest to raczej rzadko spotykane zjawisko ale nikomu nie życzę. Widziałem kogoś kto się tym zatruł, lekarz powiedzial ze gdyby przybyl pol godziny pozniej to kolega juz by wąchał kwiatuszki:)pozdrawiam
        Pablo
      • Mustang121
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 362
        • Na forum: 10 lat
        • LPA: 1647

        Wysłano 11 września 2004 09:19

        zgłoś naruszenie
        wole jajecznice albo jajko na twardo
        cwicz cwicz a bedziesz wielki :)

        moja silownia
        [http://www.sfd.pl/temat167019/]
      • leszek00
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 22
        • Na forum: 10 lat
        • LPA: 319

        Wysłano 12 września 2004 23:33

        zgłoś naruszenie
        Ja mialem salmonelle. Tak samo robilem mixowalem surowe jajka. Nie polecam nikomu. Dwa tygodnie przelezalem w szpitalu. Wziolem ze 20 kropluwek i nic przez ten czas nie jadlem. Schudlem 8 kilo.
      • Camo
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 344
        • Wiek: 30 lat
        • Na forum: 11 lat
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 7060

        Wysłano 21 września 2004 22:37

        zgłoś naruszenie
        jeśli chodzi o łykanie surobych jajek - odruch żygania jest jak najbardziej na miejscu wg mnie z jajek najlepiej zrobic jajoche , bez zadnych dodatkow - doprawic tylko sola i pieprzem i mniam, chyba ze uwazasz na tluszcz..
        skupuje motywację, tylko ilości hurtowe :>>
      • ZASŁUŻONY
        Fuckmaster
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 31871
        • Wiek: 27 lat
        • Na forum: 11 lat
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 93940
        • Status:Specjalista

        Wysłano 25 września 2004 13:58

        zgłoś naruszenie
        ja tam jajecznice robie na oiwie z oliwek - super
      • pio091
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 7
        • Na forum: 10 lat
        • LPA: 286

        Wysłano 28 września 2004 23:52

        zgłoś naruszenie
        a jajka w proszku??
        stosowane przez piekarzy lub cukierników
        mają właściwosci jak zwykłe jaja??
        i wie ktoś gdzie je mozna dostać??