Temat został odczytany 3792 razy

białko z kurzych jajek ;)

zgłoś naruszenie
  • jazoo
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 17
  • Na forum: 12 lat
  • LPA: 289
gotowane jajka mają takie same właściwości jak surowe z tym, że białko zawarte w gotowanym jajku jest szybciej przyswajalne gdyż rozbiciu ulegają wiązania polipeptydowe (albo jakoś tak),znaczy się łańcuchy białkowe ulegają skróceniu (lekcja chemii z 3 klasy gim także mogę nie pamiętać dokładnie).
Lepiej grzeszyć a potem żąłować niż żałować, że sę ne grzeszyło
1088013804000
zgłoś naruszenie
  • Anonim
  • Pochwały:
  • Nagany:
Białko jaja wystarczy zemulgować (tzn. ubić), żeby straciło swoje ujemne właściwości (poza sanmonelką oczywiście ). Jeśli się tak zrobi, to jest tak samo przyswajalne jak gotowane albo inaczej podgrzane.
1088071049000
zgłoś naruszenie
  • Anonim
  • Pochwały:
  • Nagany:
Przetwarzanie jajek ( gotowanie, smażenie itp..) na ogół zwiększa ich wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo bo surowe białka z tzw. białka jajka wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami których organizm nie może wówczas przyswoić

Co wy z tą salmonellą?
1088076793000
zgłoś naruszenie
  • jazoo
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 17
  • Na forum: 12 lat
  • LPA: 289
Z tą salmonellą to już chyba takie zboczenie zawodowe
Lepiej grzeszyć a potem żąłować niż żałować, że sę ne grzeszyło
1088110641000
zgłoś naruszenie
  • Paweł1975
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 108
  • Na forum: 12 lat
  • LPA: 862
Surowe białka...gratuluje pomysłowości.
Jak ktos słusznie zauważył, ugotowane białka nie tracą na wartości.
Wręcz zyskują gdyż są łatwiej przyswajalne.
a co do salmonelli to nie znajduje sie ona w bialku tylko gromadzi sie na skorupce i dlatego nalezy jaja gotowac!!! pałeczki salmonelli giną w temp 70 stopni! Jest to raczej rzadko spotykane zjawisko ale nikomu nie życzę. Widziałem kogoś kto się tym zatruł, lekarz powiedzial ze gdyby przybyl pol godziny pozniej to kolega juz by wąchał kwiatuszki:)pozdrawiam
Pablo
1094826616000
zgłoś naruszenie
  • Mustang121
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 362
  • Na forum: 12 lat
  • LPA: 1647
wole jajecznice albo jajko na twardo
cwicz cwicz a bedziesz wielki :)

moja silownia
[http://www.sfd.pl/temat167019/]
1094887171000
zgłoś naruszenie
  • leszek00
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 22
  • Na forum: 12 lat
  • LPA: 319
Ja mialem salmonelle. Tak samo robilem mixowalem surowe jajka. Nie polecam nikomu. Dwa tygodnie przelezalem w szpitalu. Wziolem ze 20 kropluwek i nic przez ten czas nie jadlem. Schudlem 8 kilo.
1095024805000
zgłoś naruszenie
  • Camo
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 344
  • Wiek: 32 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 7060
jeśli chodzi o łykanie surobych jajek - odruch żygania jest jak najbardziej na miejscu wg mnie z jajek najlepiej zrobic jajoche , bez zadnych dodatkow - doprawic tylko sola i pieprzem i mniam, chyba ze uwazasz na tluszcz..
skupuje motywację, tylko ilości hurtowe :>>
1095799029000
zgłoś naruszenie
  • Fuckmaster ZASŁUŻONY
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 31897
  • Wiek: 29 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 94056
ja tam jajecznice robie na oiwie z oliwek - super
1096113526000
zgłoś naruszenie
  • pio091
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 7
  • Na forum: 12 lat
  • LPA: 286
a jajka w proszku??
stosowane przez piekarzy lub cukierników
mają właściwosci jak zwykłe jaja??
i wie ktoś gdzie je mozna dostać??
1096408328000