Witam ! Na moim prawym nadgarstku pojawił się ganglion (taki miekki guzek ) lekarz powiedzial zeby masowac do bolu i powinno sie wchlonac, smaruje dodatkowo mascia Traumell. Narazie bez efektów. Mam takie pytanie : czy mozna ćwiczyc w takiej sytuacji ? bo juz tydzien nie cwicze i juz nie moge wytrzymac ale z drugiej strony nie chce pogorszyć. Słyszalem ze taki ganglion nigdy nie znika, a jeżeli zniknie to tylko na jaks czas a potem wraca. Jeśli ktos mial podobna sytuacje to prosze o pomoc!!! Z góry dzieki !!!
Lekarze często nakłuwają torbiele galaretowate, odsysając ich zawartość za pomocą igły (zabieg nazywa się aspiracją), jednak w wielu przypadkach guz nawraca. W końcu pozostaje chirurgiczny zabieg wycięcia torbieli - stosunkowo prosty i bezpieczny, choć jak każdy zabieg niepozbawiony ryzyka powikłań. Niestety, torbiele mogą tutaj również nawracać, ale znacznie rzadziej niż po aspiracji.
Im cięższy trening, tym lżejsza walka..!
1247310857000
Bycza Moc
Wysłana - 12 lipca 2009 13:47
ja mam cos co opisujesz po wewnetrznej stronie nadgarstka,czy to to samo schorzenie? bo wpisujac haslo 'ganglion' w google wyskakuja zdjecia z guzem jedynie po zewnetrznej stronie. Nie jest to szczegolnie bolesne ale silne wygiecie nadgarstka do tylu powoduje bol
1247399255000
szp.vip
Wysłana - 12 lipca 2009 22:43
to dziadostwo powraca i to szczególnie jak się ostro poćwiczy ale nie tylko ja mam to już ze 2 lata.I proponuje go nie usuwać bo nie jest aż tak dokuczliwy a znika na coraz dłuższe okresy czasu .Jak wyłazi to owijam na czas treningu nadgarstek bandażem uciskowym i tyle
"Ktokolwiek powiedział, że pieniądze szczęścia nie dają, nie potrafi dobrze ich wydawać"
1247431409000
koks4444
Wysłana - 13 lipca 2009 13:55
w MD był taki temat tam lekarz polecił go rozgnieść ale to chyba Hard Core.
choćbym szedł ciemną doliną, zła sie nie ulęknę - bo sam jestem najgorszym sk%^@$!wysynem w tej dolinie ...
1247486132000
CRNX
Wysłana - 13 lipca 2009 22:57
mialem to dostalem zastrzyk :) i przeszlo.skutkiem ubocznym jest pozbawienie mnie pigmentu w tym miejscu biala plama ktora sie nie opala ;) i stwardnienei ale juz nic nie boli. z tego co pamietam 1 miesiac off a potem zejscie na male ciezary :)
1247518676000
__II___
Wysłana - 14 lipca 2009 20:55
Ja to mam od dwóch lat, miałem wyciąganą zawartość 3 razy więcej nie można tak mi chirurg powiedział. Tylko nie nazwał tego ganglion lecz mówił na to ścięgniak. Proponował mi operację ale odmówiłem. Żyję z tym normalnie ;) Kiedy mnie boli, wcieram w to ocet jabłkowy i pomaga. Nie pamiętam skąd przeczytałem żeby akurat to zastosować. Zawsze na treningu zwracam szczególną uwagę przy ćwiczeniu przedramion (uginanie nadgarstków z hantlami) i profilaktycznie po treningu smaruję (wcieram) ten ocet. Nie bolało mnie to już może 3 miesiące ;)