Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100g) byli o 40% mniej  narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci którzy spożywali go o połowę mniej.

Badania przeprowadzane były na grupie 1300 osób w wieku od 30 do 54 lat. Przez 11 lat zaobserwowano, że osoby będące na diecie z wyższą zawartością białka (włączając w to również osoby z nadwagą) miały przez cały okres trwania badań najniższe ciśnienie krwi. Im niższe spożycie białka tym większe było ciśnienie i ryzyko jego wzrostu.

Dlaczego tak się dzieje?

W jaki sposób białko ma wpływ na ciśnienie i może mieć dobroczynne działanie dla naszego serca? Naukowcy odkryli, że białka zawierają związki, które działają, jak naturalne inhibitory ACE - leki stosowane w leczeniu nadciśnienia. Białka zwierzęce zawierają także wysoki poziom argininy mającej właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i obniżające ciśnienie krwi.

cisnienie krwi

Zwrócić uwagę należy także na fakt, że białko powoduje większą sytość i wpływa na jakość naszych mięśni. Pomaga w konsekwencji utrzymać prawidłową wagę. Nadwaga jest sprzymierzeńcem wysokiego ciśnienia.

Czy spożycie 100g białka to duże przedsięwzięcie?

Absolutnie nie. Jest to prostsze niż nam się wydaje szczególnie, że wartościowe są dla nas białka  zwierzęce, a jako dodatek także roślinne. Dla przykładu:

  • 100g piersi z kurczaka zawiera ok. 20g białka - przeciętna porcja na naszym talerzu to 150g
  • 100g jaj to ok. 13g białka - jedno jajo waży średnio 65g, a na posiłek zazwyczaj sięgamy po dwa nawet trzy jaja.
  • 100g twarogu to ok. 19g białka
  • 100g ryżu, kaszy to od 6 do 12g białka - średnia porcja to 50g
  • 100g chleba żytniego to ok. 10g białka

Już przy ledwo trzech posiłkach dziennie widać, że osiągnięcie 100g białka nie stanowi żadnego problemu:

  • Posiłek 1: 100g twarogu, 50g kaszy jaglanej - ok. 23g białka
  • Posiłek 2: 150g piersi z kurczaka, 50g ryżu - ok. 33g białka
  • Posiłek 3: 2 jaja, 100g chleba żytniego - ok. 20g białka

Do tego dodać należy warzywa, które także zawierają drobne ilości białka. Część osób pije kawę z mlekiem i nawet przy trzech niedużych posiłkach jesteśmy w stanie zjeść całkiem przyzwoitą ilość białka. Klucz jest jeden - należy dążyć do zbilansowanych posiłków, czyli takich, które zawierają zarówno białka, węglowodany jak i tłuszcze. Zawsze świetnym pomysłem będzie shake proteinowy jako dodatek do wybranego posiłku, który w prosty sposób podniesie poziom spożywanego białka. Obniżone ciśnienie to przecież tylko jedna z zalet dobrze dobranej diety. 

Na podstawie:https://www.mensjournal.com/health-fitness/eat-more-protein-lower-your-blood-pressure-20141030