Kiedy otrzymujemy receptę na leki uznajemy, że należy je brać i nie zastanawiamy się czy wchodzą w interakcję z tym co spożywamy podczas posiłków. A jednak warto się przyjrzeć temu zagadnieniu, ponieważ istnieje wiele produktów spożywczych, które wchodzą w interakcje z lekami i mogą przeszkadzać w ich wchłanianiu. Poniżej przedstawione zostaną najbardziej popularne produkty, na które warto zwrócić uwagę podczas brania różnych leków.

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/3/13/b2e623a2887a4105a5f7d3315da75406-small.jpg

Grejpfruty i statyny

Statyny to leki obniżające cholesterol we krwi, są to na przykład Lipitor lub Crestor. Leki te choć mają pozytywny wpływ na cholesterol to jednak w połączeniu z grejpfrutami staną się dla naszego organizmu niebezpieczne. Sok grejpfrutowy rywalizuje z enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie leków statynowych w organizmie. Enzym CYP3A4 znajduje się w wątrobie i jelicie cienkim. W korelacji z sokiem grejpfrutowym poziom leku we krwi się zwiększa a to oznacza nasilenie się skutków ubocznych takich jak bóle mięśni i osłabienie. W przypadku tego typu leków najlepiej jest całkowicie zrezygnować z soku grejpfrutowego.

Sok pomarańczowy i leki przeciwhistaminowe

Cytrusy mają negatywny wpływ na leki przeciwhistaminowe za sprawą naturalnego związku w nich zawartego - furanokumarynu. Może on blokować pracę białek odpowiedzialnych za transport leków przeciwalergicznych w całym ciele, blokując tym ich wchłanianie i odczulanie. Nie trzeba całkowicie eliminować cytrusów z diety, ale w przypadku gdy mamy zamiar sięgnąć po leki przeciwhistaminowe dobrze jest zwiększyć dystans czasowy np. rano cytrusy, wieczorem leki.

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/3/13/0f7263f291c54f9cb2622c9caaf388b1-small.jpg

Jarmuż i lukrecja a leki rozrzedzające krew

Jarmuż, sałata, szpinak, brukselka i brokuły mogą powodować problemy w przypadku gdy są spożywane w dużych ilościach przez osoby będące na lekach rozrzedzających krew np. kumadyna, warfaryna. Zielone warzywa liściaste są bogate w witaminę K a ta odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, np. zmniejsza krwawienie miesiączkowe. Spożywanie zatem dużej ilości witaminy K może działać przeciwko lekom rozrzedzającym krew.

Lukrecja również ma negatywny wpływ na kumadynę. Zawarta w niej gliceryzyna zbyt szybko ją rozkłada i może zwiększać ryzyko wystąpienia zakrzepów.

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/3/13/dedb5addeccb4db88b8e2e573c890c40-small.jpg

Słone potrawy a leki na ciśnienie krwi

Osoby przyjmujące leki zmniejszające ciśnienie krwi powinny uważnie studiować skład pokarmów aby nie przesadzić z sodem mogącym podnieść ciśnienie krwi. Sugeruje się nie dodawać dodatkowej soli do posiłków, a warzywa w puszkach przepłukiwać wodą.