Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę  i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. Jakie to produkty? W jakiej formie je zjadać, aby wkomponować je w nasz jadłospis? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Oczywiście zaparcia to nic przyjemnego. Są nie tylko denerwujące, ale kłopotliwe i bolesne. Często jest tak, że fundujemy je sobie na własne życzenie. Przede wszystkim nieumiejętnie korzystając z produktów spożywczych, których mamy albo w nadmiarze, albo w niedostatku w swojej diecie. U nawet 90% chorych rozpoznaje się zaparcia idiopatyczne, czyli takie, które związane są z zaburzeniami czynnościowymi naszego przewodu pokarmowego. Rzadko kiedy stwierdza się w tych przypadkach chorobę organiczną. Ten typ zaparć występuje niestety z powodu nieodpowiedniej diety, a także małej ilości wypijanych płynów oraz niskiej aktywności fizycznej.

Warto jednak pamiętać, że zaparcia mogą być też symptomem innej, bardziej złożonej choroby, np.:

  • schorzenia układu endokrynnego, np.: zaburzenia pracy tarczycy, czy przysadki mózgowej, a także cukrzyca,
  • różne choroby odbytu i odbytnicy, mogą to być np.: hemoroidy, a nawet rak odbytu, który jest dość często spotykany,
  • choroby, które dotykają jelito grube, np.: zespół jelita drażliwego, czy choroba Leśniowskiego-Crohna i inne.

Występowanie zaparć może się również przejawiać w momencie zażywania leków np.:

  • antydepresyjnych,
  • przeciwbólowych,
  • leków na nadciśnienie,
  • suplementów zawierających żelazo,
  • tabletek antykoncepcyjnych.

Oczywiście jest wiele innych chorób, a także leków, które mogą wywoływać zaparcia i problemy z oddawaniem stolca. Jeśli jednak nie podejrzewamy u siebie wyżej wymienionych dolegliwości, to warto zastanowić się nad zmianą diety i wprowadzeniem aktywności fizycznej na stałe, gdyż to na pewno przyczyni się do poprawienia naszego systemu wypróżnień.

Jeśli chodzi o naszą dietę to przyczyną numer jeden, z powodu której występują zaparcia, jest brak wystarczającej ilości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika w naszym menu.

Rozpuszczalny błonnik zatrzymuje wodę w stolcu podczas, gdy nierozpuszczalne włókno go obciąża. Wspólnie pomagają zredukować produkty przemiany materii, czego efektem jest komfort wypróżnień. Gdy nie jadamy regularnie warzyw, owoców, orzechów i produktów pełnoziarnistych łatwo można sobie zrobić krzywdę, często nieświadomie. Dlatego też obecność produktów bogatych w błonnik jest obowiązkowa w naszej codziennej diecie.

Zatem warto wprowadzić:

  • maliny, gdyż w 100g znajdziemy aż 6,1g błonnika,
  • nasiona chia, gdyż w 100g znajdziemy aż 25g błonnika,
  • awokado, gdyż w 100g znajdziemy około 3,6g błonnika,
  • marchew, gdyż w 100g znajdziemy około 3,6g błonnika,
  • karczochy, gdyż w 100g znajdziemy 5,7g błonnika,
  • migdały, gdyż w 100g znajdziemy 12,5g błonnika,
  • soczewicę, gdyż w 100g znajdziemy 8,9g błonnika,
  • fasolę czerwoną, gdyż w 100g znajdziemy 25g błonnika,
  • śliwki, gdyż w 100g znajdziemy 7,1g błonnika.

nasiona chia

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi około 30-40g.

Kolejna sprawa to ilość wypijanych płynów, gdy pijemy za mało możemy być odwodnieni, a to również sprawia, że wypróżnianie może być bolesne i skomplikowane. Dlatego też wypijanie odpowiedniej ilości wody każdego dnia jest tak ważna. Zaleca się wypijać około 2 l wody dziennie. Taka ilość pozwoli nam na złagodzenie objawów zaparć, a wraz z odpowiednią ilością błonnika stymulować będzie nasze jelita do zredukowania produktów przemiany materii.

Co jeszcze warto wprowadzić do diety?

  • kawę, ponieważ kofeina wyzwala skurcze mięśni w jelicie grubym, co pomaga nam podczas wypróżnień. Kawa jest najsilniejszym źródłem tego stymulanta,
  • magnez, a dokładnie cytrynian magnezu i wodorotlenek magnezu, to specjalny rodzaj środka przeczyszczającego. Zwykle działają szybko. Takie specyfiki najlepiej brać w ostateczności, a w pierwszej kolejności starać się poprawiać najpierw dietę,
  • aktywność fizyczna, ponieważ większość form aktywności stymuluje serię skurczy mięśni, co również poprawia nasz system wypróżnień,
  • witaminę C, gdyż wysokie dawki mogą powodować efekt przeczyszczający,
  • herbatki i napary ziołowe z: babki płesznik, kory kruszyny, korzenia rzewienia, liścia senesu czy nasion lnu.

Gdy zauważymy u siebie w stolcu domieszkę śluzu, czy krew należy zgłosić się jak najszybciej do lekarza celem dalszej diagnozy, gdyż taki stan może nieść za sobą nieciekawe konsekwencje. Objawami organicznymi, które mogą świadczyć o chorobie są również: gorączka, chudnięcie z niewiadomych przyczyn, ból brzucha, niedokrwistość, a także występowanie u członków rodziny zapalenia jelita, czy nowotworów jelita grubego. Na konsultacji lekarz na pewno pokieruje odpowiednio pacjenta wysyłając go na szereg badań, w tym badania kału na krew utajoną, morfologię, CRP, kolonoskopię oraz USG jamy brzusznej To pozwoli mu wstępnie zdiagnozować dolegliwości pacjenta i określić ich przyczynę.

Podsumowując: zaparcia to drażliwy temat, ale też bardzo delikatny. Powoduje on wiele bólu, a także nieprzyjemności, dlatego też przede wszystkim swoją dietą i sposobem życia należy się „ratować” od występowania takich dolegliwości. Wprowadzenie odpowiedniej ilości płynów, a także błonnika do diety  okazać może się zbawienne. Jednak są takie przypadki, gdzie zaparcia mają inne podłoże. Wtedy warto próbować  pomóc sobie naturalnie, aby unormować system wypróżnień. W innym wypadku należy udać się do lekarza, który pokieruje nas, co robić dalej, aby sobie ulżyć.