Odżywka białkowa stanowi znakomity dodatek dietetyczny osób trenujących. Pozwala ona w sposób szybki i smaczny dostarczyć wysokiej jakości protein, które to można wykorzystać o każdej porze dnia, jak i jego momencie. Jest to doskonałe źródło aminokwasów, których trawienie nie sprawia problemu dla układu pokarmowego, a bogactwo aminokwasów znacznie odżywia mięśnie osoby trenującej.

Na rynku jednak wyróżniamy różne frakcje protein, których konfiguracja aminokwasów, ich strawność wpływają nieco odmiennie na działanie odżywki w ustroju człowieka. Głównie działanie jest tutaj rozpatrywane w możliwościach odżywczych, tempie trawienia, co przekłada się z kolei na możliwości regeneracyjne np. po wysiłku.

Rozglądając się więc za białkiem, głównie podzielić możemy je na te, które trawione są szybko, jak koncentrat białek serwatkowych, jak i te nieco dłużej, jak kazeina. Wybór poszczególnych frakcji, głównie będzie uzależniony od tego, jaki cel posiadacie, jak i od tego, w jakiej porze dnia chcecie zastosować białko.

białko serwatkowe

Jakie funkcje posiada białko serwatkowe?

Białko serwatkowe jest uwielbianym produktem przez kulturystów, ale i nie tylko, ze względu na to, że jego trawienie jest bardzo szybkie. Po wypiciu odżywki, potrzeba około 90 minut, aby produkt w pełni został strawiony przez nasz organizm. Sprawia to, że po okresie 90 minut, do 120 minut od spożycia odżywki, koncentracja aminokwasów we krwi jest największa. Oznacza to, że wykorzystanie odżywki na bazie białek serwatkowych, sprawdza się idealnie w okresie potreningowym, gdzie szybka koncentracja aminokwasów we krwi, jest wysoce pożądana. Patrząc więc pod kątem klasycznego podejścia kulturystycznego, WPC nie jest produktem, do zastosowania w okresie przed snem w formie solo.

Parząc na białko serwatkowe pod kątem budowy chemicznej, na uwagę zasługuje fakt, że posiada ono bogactwo aminokwasów rozgałęzionych BCAA, których organizm człowieka nie jest w stanie sam syntetyzować. Sprawia to, że jego wartość biologiczna dla organizmu jest wysoka, co z kolei przekłada się na znaczne wykorzystanie suplementu przez organizm. Co więcej, białko serwatkowe posiada nieco więcej leucyny niż kazeina. Leucyna jest z kolei aminokwasem, który bezpośrednio odpowiada za stymulację anabolizmu. Aby organizm był stymulowany do budowy mięśni, należy dostarczyć odpowiednią dawkę leucyny, która to bezpośrednio odpowiada za możliwość budowy mięśni.

Jakie funkcje posiada kazeina?

Wykorzystanie kazeiny w środowisku kulturystycznym niesie za sobą opinie działania antykatabolicznego. Wszystko za sprawą tego, że białko to jest dłużej trawione, przez co dostarcza aminokwasów do krwiobiegu dwa razy dłużej niż koncentrat białek serwatkowych. Byśmy nie zrozumieli się źle. Białko to nie dostarcza 2 razy więcej aminokwasów, tylko jest trawione dłużej, przez co koncentracja aminokwasów we krwi jest mniejsza, lecz rozciągnięta w czasie. Ze względu na to, że kazeina jest trawiona wolniej, osoby trenujące korzystają z niej głównie w okresie przed snem. Co więcej, białko na bazie kazeiny, będzie skutecznie hamowało apetyt poprzez tworzenie na żołądku gęstego żelu, który powoli będzie trawiony.

Które białko wybrać dla budowy mięśni?

Jeżeli zależy Ci na wsparciu głównie anabolicznym, idealnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie podstawowej, popularnej frakcji białka, jaką jest WPC. Dzięki temu, że odżywka na bazie serwatki obfituje w aminokwasy egzogenne, stanowi idealne rozwiązanie dla osób, chcących zbudować nieco masy mięśniowej. Dzięki bogatej zawartości leucyny, która stymuluje bezpośrednio anabolizm, WPC będzie idealnym rozwiązaniem, które przełoży się na osiągnięcie progu leucynowego.

Wykorzystanie kazeiny, bardziej jest zalecane podczas diet redukcyjnych. Sprawdza się tutaj jej działanie antykataboliczne, jak i sam fakt znacznej sytości, co doskonale hamuje apetyt.

Pamiętać jednak należy, że odżywka białkowa, stanowi tylko i wyłączenie pewien element diety. Nie jest to produkt, który sam w sobie buduje masę mięśniową, czy będzie nasilał tempo przyrostów. Odżywka jest substytutem części białkowej posiłku i w takich kategoriach powinna być postrzegana.