Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem stawiają go w zbyt pozytywnym świetle, nadając super właściwości lub też odwrotnie - negowane jest jego wykorzystanie. Jaka więc jest prawda?

Mit 1 - gainer najlepszy na wzrost masy

Mit odnoszący się do tego, że gainer daje masę mięśniową bierze się głównie z agresywnej reklamy tego typu produktów. Hasła typu “5kg masy mięśniowej w miesiąc”, mają skutecznie przyciągnąć potencjalnego nabywcę, sprawiając, że kupi on jak najwięcej suplementu, aby zbudować w krótkim czasie sporo masy ciała. Jednak slogany te stworzyły pewną otoczkę, która stawia gainera w świetle produktu dającego masę mięśniową, co jest dość częstym powodem do niezadowolenia osób kupujących odżywkę. Niestety, wykorzystanie produktu “na oko” może nie przyczynić się do poprawy masy ciała, a nawet przy zbyt dużym deficycie kalorycznym powodować chudnięcie.

Mit 2 - odżywka węglowodanowo-białkowa jest zbędna sportowcowi

Kolejne zagadnienie stawia gainera w negatywnym świetle, mówiące o tym, że jest to produkt zdecydowanie zbędny. Niestety nie można się z tym do końca zgodzić, a nawet profesjonalny sportowiec może w pozytywny sposób wykorzystać produkt tego typu. 

Stosowanie gainera może być mocno przydatne, gdy mamy umieszczone blisko siebie 2 sesje treningowe. Szybko strawne źródło białka i węglowodanów będzie więc kluczowe, aby mieć siłę na treningu, następującym na krótko po zakończonym wcześniej wysiłku. Tego typu strategia dość często wykorzystywana jest wśród zawodników sportów walki, którzy trenują siłowo, po czym wykonują jeszcze trening na macie. 

Co więcej, opinie na temat tego, że gainer to rozwiązanie kiepskie, dotyczą jego składu, który dość często porównywalny jest do worka cukru. Obecnie jednak jakość zastosowanych komponentów węglowodanowych uległa znacznej poprawie i w gainerach wykorzystuje się np. owies, ziemniaki czy też węglowodany pochodzące z grochu i kukurydzy. Część białkową stanowi obecnie głównie koncentrat białek serwatkowych. 

Mit 3 - gainera powinny stosować osoby początkujące

Zazwyczaj dotyczy to osób rozpoczynających przygodę ze sportami siłowymi, których masa ciała jest dość niska, a wiedza odnośnie odżywiania pozostaje mocno w tyle. Wybierają oni wtedy gainera, jako pierwszy kontakt ze wsparciem dla organizmu, który “zadziała” lub też nie, co będzie silnie związane z bilansem energetycznym ich diety.

Nie oznacza to jednak tego, że osoby doświadczone i zaawansowane nie mogą korzystać z produktów tego typu. Gainer doskonale nadaje się jako szybka forma wsparcia odżywczego po zakończonej sesji treningowej, stanowiąc szybkie źródło energii.