Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania.

Istnieje jednak kilka sposobów na to by w łatwy sposób sprawić, że cały proces spalania tkanki tłuszczowej staje się dużo łatwiejszy, a w dodatku przyjemny. Od lat w medycynie tradycyjnej używa się licznych roślin, które mają bardzo interesujący wpływ na nasz organizm. To właśnie one znalazły zastosowanie w skutecznych spalaczach tłuszczu, które ułatwiają nam powrót to wymarzonej sylwetki.

Imbir

Imbir to bardzo popularna przyprawa, która nadaje się idealnie do deserów, dań na słono jak i na słodko, sushi, zup oraz wielu, wielu innych potraw. Jednak poza swoim świetnym smakiem i uniwersalnością zastosowania ma ogromny wpływ na utratę tkanki tłuszczowej. Na temat imbiru możemy znaleźć setki badań, z których jednoznacznie wynik,a że pomaga on spalać zbędną tkankę tłuszczową, ma właściwości rozgrzewające, detoksykujące, jak również hamuje nadmierny apetyt. Ponadto osoby, które nie przepadają za smakiem imbiru w proszku mogą spróbować jego surowej , bądź marynowanej wersji, jak również kupić suplement w formie herbaty czy kapsułek.

Ostre przyprawy

Ostre potrawy oprócz tego, że są pyszne i zapewniają niepowtarzalne doznania smakowe, mogą również pomóc nam w pozbyciu się uporczywego tłuszczu. Kapsaicyna - czyli substancja zawarta m.in. w papryczkach chilli czy pieprzu cayenne, to właśnie substancja odpowiadająca za ten piekielny smak, który odczuwamy jedząc potrawę wzbogaconą np. w chilli. Jednak kapsaicyna oprócz palenia podniebienia pali również tłuszcz. Co więcej wpływa pozytywnie na proces trawienia białka - same plusy.

Kapsaicyna jest również silnym termogenikiem. Oznacza to, że ma ona wpływ na podniesioną temperaturę ciała, podnosząc tym samym metabolizm nawet o 4%! Nie należy jednak przesadzać z ostrymi przyprawami, ponieważ w nadmiarze mogą mieć one zły wpływ na nasz układ pokarmowy.

Poza pieprzem cayenne czy papryczką chilli możemy też śmiało używać klasycznego czarnego pieprzu, który jest bogaty w substancje zwaną piperyną. Ma ona podobne właściwości, co kapsaicyna. Suplementy takie, jak kapsaicyna czy piperyna są również dostępne w formie tabletek.

Guarana

Guarana jest mocnym stymulantem porównywalnym do kofeiny. Oznacza to, że pobudza ona nasz układ nerwowy pozwalając nam na przezwyciężenie uczucia zmęczenia, nadmiernego stresu, jak również nasila skupienie. Dzięki temu jest świetnym środkiem przedtreningowym. Co więcej, guarana ma też silne działanie antyoksydacyjne oraz nasilające spalanie tłuszczu, jak również detoksykacyjne dzięki pozytywnemu wpływowi na układ moczowy. Guarana jest dostępna zarówno, jako dodatek do napojów, składnik suplementów przedtreningowych i tzw. spalaczy jak również, jako suplement solo.

Cynamon

cynamon

Pyszny w smaku i zapachu cynamon, często dodawany do deserów, kawy czy lodów może być również świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Cynamon ma prozdrowotny wpływ ze względu na jego korelację z poziomem cukru we krwi i wyrzutem insuliny. Badania wykazują, że cynamon może pomóc zredukować poziom cukru we krwi, trójglicerydów, jak również zły stosunek LDL do HDL. Jest to świetny dodatek, jak i suplement, który działa  zarówno prozdrowotnie i świetnie, jeżeli chodzi o redukcję nadmiernej wagi.

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec jest zazwyczaj stosowany, jako suplement mający spory wpływ na nasz układ nerwowy. Jest on silnym naturalnym antydepresantem, wycisza nas, jak również pomaga zastopować nadmierne uczucie głodu. Wszystkie te czynniki mają niezastąpiony wpływ na redukcję naszej wagi nie tylko przez zmniejszenie apetytu, ale również redukując stres związany mocno z kortyzolem. Kortyzol z kolei w nadmiarze, wiąże się z utratą masy mięśniowej, budowaniem tkanki tłuszczowej oraz złym samopoczuciem.

Gorczyca

Gorczyca poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - ma bardzo zbliżone działanie do pieprzu czy papryczki chilli. Choć nie jest tak ostra w smaku, jak inne wymienione przyprawy również stymuluje ciepłotę naszego ciała, przez co podbija nasz metabolizm. Dobra musztarda i pieprz cayenne to idealne połączenie na pyszny, pikantny spalacz.

Zielona herbata

Pozytywnego wpływu zielonej herbaty na nasz organizm nie trzeba nikomu przedstawiać. Poza tym, że jest po prostu zdrowa, bogata w antyoksydanty, to również pomaga nam utracić wagę. Sekretem stojącym za zieloną herbatą jest fakt, iż jest bogata w katechiny - grupę polifenoli. Katechiny inhibitują rozrost komórek tłuszczowych. Dzięki temu tłuszcz po prostu w mniejszym stopniu się odkłada. Co więcej, zielona herbata działa również, jako regulator poziom cukru w naszej krwi. 

Zielona herbata jest idealnym dodatkiem do posiłków i napojem, który możemy pić nawet kilka razy dziennie. Jeżeli jednak nie lubimy smaku zielonej herbaty możemy zawsze postawić na suplement, w którym jest ona zwarta solo lub np. w połączeniu z l-karnityną, czy innym składnikiem wzmacniającym jej anty-tłuszczowe działanie.