Składniki:

  • 250g batata
  • 600g papryki czerwonej
  • 100ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 10g oliwy z oliwek
  • pieprz, sól, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki chilli
  • 5g startego parmezanu
  • 5g pokruszonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Batata ugotować.
  2. Paprykę pokroić na 4 części, włożyć w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40min. - do momentu aż papryka zrobi się bardzo miękka, a jej brzegi będą lekko przypalone.
  3. Zdjąć skórę z papryki.
  4. Czosnek i cebulkę drobno posiekać i podsmażyć w rondelku na rozgrzanej oliwie.
  5. Wlać passatę i chwilę podsmażyć.
  6. Dodać upieczoną papryke i batata, 1,5 szklanki ciepłej wody.
  7. Przyprawić i zagotować.
  8. Zblendować na krem.
  9. Posypać orzechami włoskimi i parmezanem.

Wartości odżywcze:

Białko: 16g  Tłuszcz: 18g  Węglowodany: 81g  550kcal