Czego potrzebujemy:

  • 150 g wątróbki - ja miałam z królika - użyjcie takiej jakiej lubicie
  • 150 g batatów
  • 50 g awokado
  • oliwa w sprayu
  • przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, cytryna

Jak wykonać:

Batata kroimy w grube frytki, wrzucamy do miski, spryskujemy kilka sekund oliwą i dodajemy dużo ulubionych przypraw. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę i pieczemy w 220 stopniach około 15 minut. W tym czasie widelcem rozgniatamy awokado. Dodajemy sól, pieprz, kilka kropli cytryny i dokładnie mieszamy. Wątróbkę dokładnie płuczemy i odsączamy namiar wody przy pomocy ręcznika papierowego. Zimną patelnię spryskujemy oliwą w sprayu, rozgrzewamy patelnię i układamy wątróbkę. Nie używamy żadnej mąki do panierowania. Wątróbkę smażymy po kilka minut z każdej strony - do pożądanego stopnia wysmażenia. Po zdjęciu z patelni solimy. NIGDY nie solimy wątróbki przed smażeniem, ponieważ zrobi się twarda.

Jeśli lubicie i możecie, polecam wcześniej usmażyć dużo cebuli i na niej dusić wątróbkę.

Gotowe!

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 420 kcal.

Białko 32g, Tłuszcz 17g, Węglowodany 35g.

Szefowa kuchni SFD poleca podroby oraz mięso królika -  nie samym kurczakiem DZIK żyje :)

Smacznego!