Czego potrzebujemy:

Jak wykonać:

Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem - zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę z daktyli do szklanki, a daktyle blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową i kakao. Wszystko dobrze mieszamy - ja zagniatam ręką. Jeśli masa będzie za sucha - dolewamy wodę z daktyli. Ma powstać masa o konsystencji gliny. Tortownicę o średnicy 18 cm wyklejamy masą - spód i boki do wysokości około 2 cm. Tortownicę wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do naczynia wlewamy 500 ml gorącej wody, wsypujemy 90 g budyniu i miksujemy  do momentu rozpuszczenia proszku. Wylewamy do tortownicy. Jak masa ostygnie wkładamy foremkę do lodówki. Po godzinie ciasto jest gotowe.

Ja udekorowałam malinami - równie dobre jest z borówkami 

Wartość odżywcza ciasta bez dekoracji:

  • Całość to tylko 1080 kcal.
  • Białko 33g
  • Tłuszcze 33g
  • Węglowodany 173g