Czego potrzebujemy:

Jak wykonać:

Żółtka razem z ksylitolem ucieramy mikserem na kogiel mogiel. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Cytrynę/limonkę sparzamy i na drobnych oczkach ścieramy skórkę. Dodajemy tylko zest - kolorową część. Jeśli dodacie albedo - białą część skórki - sernik będzie gorzki. Ser mielimy lub blendujemy.

Pora na połączenie składników. Do żółtek dodajemy budyń oraz ser i wszystko dokładnie miksujemy. Jak wszystko nam się połączy dodajemy zest i raz jeszcze miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Dekorujemy wedle uznania - u mnie kilka kostek gorzkiej czekolady.

Wartości odżywcze:

Ciasto podzieliliśmy na 6 kawałków.

Każdy nich to 182 kcal.

Białko 19 g, Tłuszcze 7 g, Węglowodany 14 g - wartości podane bez dekoracji.

Smacznego!