Czego potrzebujemy:

Spód ciasta:

  • 200 g serka wiejskiego lekkiego
  • 200 g jogurtu naturalnego 2%
  • 60 g ulubionego  białka
  • 20 g żelatyny

Warstwa środkowa:

  • 500 g obranych brzoskwiń lub nektaryn lub moreli
  • 15 g żelatyny
  • opcjonalnie do dosłodzenia bezkaloryczny słodzik - erytryrol lub tagaroza

Warstwa górna:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 30 g nasion chia
  • 10 g żelatyny
  • opcjonalnie do dosłodzenia bezkaloryczny słodzik - erytryrol lub tagaroza

Jak wykonać:

400 g jogurtu naturalnego mieszamy z nasionami chia i odstawiamy do lodówki. Każdą porcję żelatyny rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą.

Serek wiejski blendujemy na gładko. Dodajemy jogurt naturalny oraz ulubione białko i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy i wylewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do lodówki.

Obrane ze skórki brzoskwinie lub nektaryny/morele kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta - posłodźcie masę bezkalorycznym słodzidłem do smaku. Na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Jeśli spód ciasta zdążał stężeć, wlewamy owocową masę i ponownie wkładamy ciasto do lodówki.

Podczas przygotowywania dwóch warstw ciasta, nasiona chia zdążyły napęcznieć w jogurcie. Podobnie jak w przypadku masy owocowej - jeśli lubicie to dosłodźcie jogurt i dodajcie wystudzoną żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy jogurt na owocową warstwę. Po około godzinie spędzonej w lodówce ciasto jest gotowe.

Dekorujemy według  uznania - świeżymi owocami, świeżą miętą lub bitą śmietaną.

Wartości odżywcze:

Cała tortownica to tylko 1250 kcal.

Białko 150 g, Tłuszcz 25 g, Węglowodany 114 g.

Ciasto daje wiele możliwości rotowania makro. Możecie użyć tylko jogurtu 0% zamiast 2%. Możecie do górnej warstwy dodać WPC/WPI.

Jeśli wolicie wersję bardziej bogatą w tłuszcz użyjcie jogurtu greckiego/mascarpone lub mleka kokosowego.

Smacznego!