Czego potrzebujemy:

  • 50 g daktyli
  • 25 g płatków owsianych
  • 25 g mąki owsianej
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 10 g kakao
  • 700 g truskawek
  • 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 30 g żelatyny

Jak wykonać:

Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, wiórki oraz kakao. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i wyklejamy spód tortownicy. Ja standardowo używam o średnicy 18 cm. Foremkę wkładamy do lodówki. 600 g truskawek oczywiście bez szypułek blendujemy, dodajemy do nich białko oraz jogurt i wszystko dokładnie miksujemy na wysokich obrotach.

Im dłużej będziemy miksować tym bardziej nasza pianka będzie puszysta. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 - 150 ml wrzątku i studzimy. Wystudzoną dodajemy do naszej masy i raz jeszcze dokładnie miksujemy masę około 2 minut na wysokich obrotach. Wylewamy na zimny spód. Wkładamy do lodówki. Po około 20 minutach można dekorować - owoce Wam się nie utopią. Nam wystarcza pozostałe 100 g truskawek, ale dekoracja według inwencji twórczej.

Wartości odżywcze:

Cała tortownica to tylko 1240 kcal.

Białko 117 g, Tłuszcze 24 g, Węglowodany 150 g.

Smacznego!