Czego potrzebujemy:
- 500 g piersi z kurczaka
- 250 g szpinaku baby
- 60 g suszonych pomidorów
- 60 g surowego boczku
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka
- łyżka oleju
- 50 g komosy ryżowej
- 100 g cukinii
- łyżeczka oleju
Jak wykonać:
Szpinak umyć i wrzucić na patelnię - dusić na wodzie którą puści. Doprawić solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową. Czosnek posiekać i dodać do szpinaku. Dusić dalej na małym ogniu. Jak woda prawie odparuje dodajemy łyżkę oleju lub masła, dusimy jeszcze około 5 minut.
Dwie piersi z kurczaka podzielić na 4 w miarę równe części. Dość mocno rozklepać. Przypominam - mięso najlepiej rozbijać przykryte folią spożywczą. Jak już filety będą rozbite - przyprawić z jednej strony według uznania - dobrze komponuje się słodka papryka. Na nieprzyprawionej stronie ułożyć łyżkę uduszonego szpinaku i suszone pomidory.
Dobrze zawinąć mięso z każdej strony. Im mniej soków wycieknie, tym filet będzie bardziej wilgotny. Tak przygotowaną "paczuszkę" owinąć plasterkiem surowego boczku.
Układamy na blaszce i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku około 35 minut na 180 - 200 stopni, na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folię aluminiową.
Wartości odżywcze:
Całość - 880 kcal Białko 120 g Tłuszcze 37 g Węglowodany 13 g
Jedna porcja - 220 kcal Białko 30g Tłuszcze 9.3g Węglowodany 3,2g
Oczywiście możecie zrobić bez boczku - też wyjdą!
Ja skomponowałam roladkę z komosą ryżową i cukinią.
50 g komosy ryżowej ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 100 g cukinii podsmażyłam na łyżeczce oleju.
Do wszystkiego dodałam Sosu Bolognese 0% - idealnie komponuje się z suszonymi pomidorami i szpinakiem.
Cała porcja obiadowa to:
460 kcal Białko 40g Tłuszcze 17g Węglowodany 35g
Smacznego!