Czego potrzebujemy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g serka wiejskiego
  • 70 g syropu klonowego lub miodu ( dla wersji light ksylitol, dla wersji ultra light stevia/tagatoza )
  • 2 jajka
  • 70 g mąki kokosowej
  • 60 g kakao
  • 100 g stałej części mleka kokosowego
  • szczypta soli

Jak wykonać:

Blendujemy serek wiejski. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jak czekolada nieco przestygnie dodajemy ją do serka wiejskiego i miksujemy. Kolejno dodajemy syrop klonowy, jajka, kakao, mąkę, szczyptę soli i ponownie miksujemy. 50 g czekolady siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy. Wszystko raz jeszcze mieszamy. Włączamy piekarnik na 180 stopni by się nieco nagrzał. Foremkę o wymiarach około 15 x 15 cm lekko natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i przekładamy masę, wyrównując ją mokrą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

By wykonać polewę kruszymy 100 g czekolady i razem z mlekiem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jak masa nieco przestygnie wylewamy ją na nasze brownie i rozprowadzamy. Jak całość wystygnie, wkładamy do woreczka i trzymamy w lodówce.

Wartości odżywcze:

Ciasto dzielimy na 9 kawałków.

Każdy z nich to 260 kcal.

Białko 8 g, Tłuszcze 16 g, Węglowodany 19 g.

Smacznego!