Czego potrzebujesz?

Na spód:

Na karmel:

  • 100 g daktyli
  • 25 g masła orzechowego
  • 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel
  • szczypta soli
  • 30 g orzeszków ziemnych

Polewa:

  • 70 g czekolady min 74% kakao
  • 10 g oleju
  • 30 g kremu nutwhey  - bez niego też się uda, ale jak dodacie to smak jest petarda.

Jak zrobić?

Olej kokosowy razem z masłem orzechowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mąkę kokosową i izolat - wymieszać. Na końcu dodać jogurt i raz jeszcze wymieszać. Foremkę wyłożyć folią i wykleić powstałą masą. Mnie z tej porcji wychodzi spód o wymiarach około 15 x12 cm. Foremkę włożyć na około 2 h do zamrażarki.

Daktyle posiekać i zalać wrzątkiem. Zostawić na około 2 h - akurat spód zdąży się zmrozić. Odlać wodę i zmiksować na gładko. Dodać masło orzechowe, izolat i sól - zmiksować. Na zamrożonym spodzie ułożyć orzeszki i zalać karmelem. Foremkę ponownie włożyć do zamrażalnika na min 5 h - ja wkładam na całą noc.

Wyjąć zmrożony blok i pokroić na kawałki

Czekoladę razem z olejem i kremem rozpuścić w kąpieli wodnej i pokryć nią batoniki. Udekorowane batoniki włożyć do lodówki. Po godzinie mamy doskonałe legalne "snickersy".

Ostrzegam - znikają błyskawicznie, więc ja już robię z podwójnej porcji.

Trzymać oczywiście w lodówce.

Wartości odżywcze:

Nam z tej porcji wyszło 8 sztuk

Każda z nich to: 256 kcal Białko 9,4 g Tłuszcz 17 g Węglowodany 15 g

Smacznego!