Czego potrzebujemy:

  • 300 g dyni - najlepsza dynia Hokkaido
  • 50 g mleka kokosowego
  • 5 g oliwy
  • tymianek, rozmaryn, sól pieprz, ostra papryka

Jak wykonać:

Dynię obieramy ze skórki, kroimy, dodajemy oliwę, tymianek oraz rozmaryn - wszystko dobrze mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wykładamy dynię i pieczemy - zwykle wystarcza 25 minut w temperaturze 200 - 220 stopni. Gdy dynia przestygnie, blendujemy ją, dodajemy mleko kokosowe, sól, pierz i zagotowujemy. Gotowe. Ja krem z dyni zawsze podaję ze świeżą bazylią i ostrą papryką oraz chrupkim pieczywem proteinowym.

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 240 kcal.

Białko 5 g, Tłuszcze 16,6 g, Węglowodany 24 g.

Smacznego!