Czego potrzebujemy:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 50 g płatków owsianych ( 30 g zmielone, 20 g w całości)
  • 50 g papryka czerwona
  • 50 g cebuli
  • 80 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 50 g oleju kokosowego rafinowanego
  • natka pietruszki
  • ulubione przyprawy
  • opcjonalnie inne warzywa - cukinia, marchewka, por

Jak wykonać:

Pierś z kurczaka siekamy drobno lub przy pomocy noża szarpiemy - ruchem przypominającym struganie. Mnie osobiście bardziej smakują właśnie szarpane. Warzywa drobno kroimy i smażymy krótko na 5 gramach oleju kokosowego. Warzywa lekko studzimy i dodajemy do mięsa. Całe dwa jaja wbijamy do miski z mięsem i warzywami i dodajemy sporo posiekanej natki pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy a następnie dodajemy 30 g zmielonych płatków owsianych. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy 20 g całych płatków i ponownie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju kokosowym. Mnie 45 g oleju wystarcza na usmażenie 10 kotletów.

Wartości odżywcze:

Z tej porcji otrzymaliśmy 10 kotletów.

Każdy z nich to 142 kcal.

Białko 15 g, Tłuszcze 7 g, węglowodany 4 g.

Smacznego!