Czego potrzebujemy:

Na spód:

Na masę:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • 20 g ksylitolu
  • 30 g izolatu białka serwatkowego lub innego białka o smaku waniliowym lub białej czekolady
  • 40 g oleju kokosowego
  • 80 g masła z nerkowców
  • opcjonalnie - ja dodałam - 30 g kremy nutwhey oczywiście kokosowego

Na polewę:

  • 20 g oleju kokosowego
  • 30 g masła z nerkowców
  • 25 g gorzkiej czekolady - ja dodałam 95% kakao
  • do ozdoby 20 g orzechów

Jak wykonać:

Składniki na spód zagniatamy i wylepiany blaszkę - ja korzystam z tortownicy o średnicy 18 cm. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut w 160 stopniach. Gdy ciasto ostygnie nakłuwamy je widelcem i polewamy kilkoma łyżkami mleka.

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy kolejno zimna wodą, wrzątkiem, znów zimną wodą i wrzątkiem. Jeśli tego nie zrobimy kasza będzie gorzka. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i wodą i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Jak już kasza będzie ugotowana dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Po około 10 minutach, jak olej i masło się rozpuszczą masę dokładnie blendujemy i przekładamy na wcześniej upieczony spód. Wkładamy do lodówki.

Składniki na polewę - olej, masło i czekoladę wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak polewa nieco ostygnie wylewamy ją ma schłodzoną masę i dekorujemy nasz jagielnik. Ja użyłam orzechów, ale możecie oczywiście użyć owoców, wiórków kokosowych lub ziaren kawy.

Rada

Możecie użyć innego masła, niekoniecznie z nerkowców - ważne by było gładkie.

Jeśli nie musicie patrzeć na makro - warto ugotować kaszę na mleku kokosowym.

Wartości odżywcze :

Otrzymujemy 10 kawałków jagielnika.

Każdy to 272 kalorie. Białko 8,2 g Tłuszcze 20 g Węglowodany 15 g

Smacznego!