Składniki:

Ciasto

  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g maku
  • 150g banana
  • 2 jajka
  • 30g wiórków kokosowych
  • 40g rodzynek
  • 30g mielonych migdałów
  • 70g erytrytolu
  • 10g ciemnego kakao
  • 1 pomarańcza
  • 5g oleju kokosowego

Wierzch

Sposób przygotowania:

  1. Mak zmielić lub kupić mielony. Zalać wrzątkiem i moczyć 10 minut.
  2. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pozostawić do ostudzenia.
  3. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z połowy owocu zetrzeć skórkę, a z całości wycisnąć sok.
  4. Gorącą wodą zalać rodzynki i moczyć kilka minut.
  5. Mak odsączyć i dokładnie zblendować z kaszą, bananami, jajkami i erytrytolem, tak aby nie było grudek.
  6. Dodać kakao, wiórki, migdały, skórkę i sok z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać przez ok. 2-3 minuty.
  7. Olejem kokosowym wysmarować tortownicę o średnicy 20cm i przełożyć do niej masę.
  8. Piec ok. 80min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
  9. Pozostawić przez ok 15 minut w uchylonym piekarniku.
  10. Odżywkę białkową wymieszać z wodą lub mlekiem i wylać na wierzch ciasta.
  11. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać.

Wartości odżywcze dla całości:

Białko: 80g  Tłuszcz: 104g  Węglowodany: 178g 1972kcal