Składniki:

Ciasto:

  • 100g mąki z ciecierzycy
  • 3/4 szklanki wody
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 małe pomidory
  • 1/4 żółtej papryki
  • zioła prowansalskie
  • 100g piersi z kurczaka

Do posypania upieczonej "pizzy":

  • jedna mała cebula dymka
  • 10g parmezanu
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na noc.
  2. Rano przyprawić pieprze i solą.
  3. Masę wyłożyć na przesmarowaną tłuszczem blachę.
  4. Na wierzch ułożyć dodatki - passatę, pomidorki, zioła, paprykę i kurczaka.
  5. Włożyć na 25 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Po wyjęciu posypać parmezanem, bazylią i cebulką.

 

Wartości odżywcze dla całości:

Białko: 49g  Tłuszcz: 12g  Węglowodany: 62g  550kcal