Czego potrzebujemy:

  • 100 g jabłka
  • 100 g płatków - owsiane, orkiszowe, żytnie
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 g orzechów - laskowe lub włoskie
  • 40 g płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 30 g jagód goi

Jak wykonać:

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. 

Wszystkie składniki poza żurawiną i goi łączymy. Najlepiej wsypać je do miski i dokładnie wymieszać ręką. Blaszkę na której będziemy piec wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wysypać masę. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez 40 minut. Jeśli tak jak ja lubicie bardziej chrupką granolę, na ostatnie 5 minut zwiększcie temperaturę do 180 stopni. Pilnujcie jednak by się nie spaliła.

Jak granola wystygnie dodajemy do niej żurawinę oraz jagody goi i wsypujemy do szczelnego słoika. Można ją przechowywać nawet 2 tygodnie, więc jeśli często używacie to śmiało możecie zrobić z dwóch porcji.

Wartość odżywcza:

Cała porcja to 1130 kcal.

Białko 28 g, Tłuszcze 35 g, Węglowodany 162 g.

Idealnie smakuje z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i pokruszoną domową czekoladą.

Smacznego!