logo
zamknij zamknij
Fitkuchnia

Ciasto czekoladowe z cukinią i śliwkami

Dołącz do dyskusji 59 odsłon 5 min. czytania

Składniki:

  • 170g bardzo dojrzałych bananów
  • 4 jajka
  • 200g cukinii
  • 250g dojrzałych śliwek
  • 20g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 30g ciemnego kakao
  • 30g mąki kasztanowej
  • 50g mąki ryżowej
  • aromat waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5g oleju kokosowego do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

  1. Jajka i banany zblendować.
  2. Dodać odżywkę białkową, mąki, kakao i proszek do pieczenia - zmiksować na gładką masę.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce, odstawić na ok. 15 minut i następnie odcisnąć wodę.
  4. Dodać do ciasta i wymieszać.
  5. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym.
  6. Na wierzch ułożyć śliwki pokrojone w łódki.
  7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 35minut.

Wartości odżywcze:

Białko: 64g  Tłuszcz: 28g  Węglowodany: 140g  1068kcal