Czego potrzebujemy:

  • 70 g ksylitolu lub inny słodzik w odpowiedniej ilości
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 110 g mąki orkiszowej
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g żurawiny
  • 40 g gorzkiej czekolady

Jak wykonać:

Masło razem z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy - jajko, szczyptę soli, sodę, cynamon, mąkę, płatki, żurawinę i czekoladę. Wszystko dobrze mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Z masy formujemy ciasteczka o średnicy około 5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut.

Wartości odżywcze:

Otrzymujemy 20 ciastek.

Każde z nich to 100 kcal.

Bialko 2,3g, Tłuszcze 4,2g, Węglowodany 15g.

Nie trzeba trzymać w lodówce.

Smacznego!