Czego potrzebujemy:

Spód:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej
  • 100 g sera mascarpone
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 10 g oleju kokosowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku
  • 2 całe jajka plus 2 białka które zostały z ciasta
  • 270 g sera typu feta
  • 120 g sera ricotta
  • opcjonalnie - ryba, drób - ja dodałam 100 g ugotowanego indyka

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wyklejamy foremkę do tarty. Ja używam klasycznej o średnicy około 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Na patelnię wkładamy olej kokosowy i zamrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi i odparuje część wody. Doprawiamy solą, pieprzem i  gałką oraz wciskamy przez praskę czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i dusimy do momentu odparowania wody. Zdejmujemy szpinak z ognia. Jak przestygnie, dodajemy rozbełtane jajka, ricottę i wszystko mieszamy. Dodajemy pokroją fetę i rybę lub inne mięso. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczoną tartę. Całość pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Najlepiej smakuje na ciepło, ale idealnie nadaje się także na lunch drugi dzień.

Wartości odżywcze:

Podzieliśmy tratę na 8 kawałków.

Każdy z nich to 400 kcal.

Białko 17g, Tłuszcze 26g, Węglowodany 24g.

Smacznego cheatowania!