Składniki:

  • 500g mięsa z nogi kaczki
  • 25g suszonej żurawiny
  • 25g jabłka
  • 25g cebuli
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmielić.
  2. Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Mięso dokładnie wymieszać z jabłkiem, cebulą i przyprawami.
  4. Wilgotnymi dłońmi uformować 5 okrągłych kotletów - burgerów.
  5. Smażyć z dwóch stron na patelni grillowej bez użycia tłuszczu aż do zarumienienia się.
  6. Można podawać z czerwoną cebulą duszoną w winie.

Wartości odżywcze dla całości:

Białko: 146g Tłuszcz: 30g Węglowodany: 24g 993 kcal

Wartości odżywcze dla jednego burgera:

Białko: 29g Tłuszcz: 6g Węglowodany: 5g 200 kcal

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)