Składniki:
- 500g mięsa z nogi kaczki
- 25g suszonej żurawiny
- 25g jabłka
- 25g cebuli
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
Sposób przygotowania:
- Mięso zmielić.
- Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Mięso dokładnie wymieszać z jabłkiem, cebulą i przyprawami.
- Wilgotnymi dłońmi uformować 5 okrągłych kotletów - burgerów.
- Smażyć z dwóch stron na patelni grillowej bez użycia tłuszczu aż do zarumienienia się.
- Można podawać z czerwoną cebulą duszoną w winie.
Wartości odżywcze dla całości:
Białko: 146g Tłuszcz: 30g Węglowodany: 24g 993 kcal
Wartości odżywcze dla jednego burgera:
Białko: 29g Tłuszcz: 6g Węglowodany: 5g 200 kcal