logo
zamknij zamknij
Fitkuchnia

Bezglutenowe pierogi leniwe

Dołącz do dyskusji 3 min. czytania

Składniki:

ciasto

  • 1 jajo 
  • 250g twarogu półtłustego 
  • 80g mąki z brązowego ryżu 
  • sól 

dodatki

  • 10g oleju kokosowego 
  • 100g borówek 
  • 150g jogurtu naturalnego  

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg z jajkiem zmiksować na gładką masę, dodać szczyptę soli, mąkę i ugnieść ciasto.
  2. Blat posypać mąką, gdyż ciasto będzie się lepić do rąk.
  3. Z ciasta uformować długi rulonik.
  4. Pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Do wrzącej wody powoli wrzucać pierożki i wyjąć chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
  6. 10g oleju kokosowego rozgrzać na patelni i obsmażyć pierożki na złoto z obu stron.
  7. Wyłożyć na talerz z dodatkiem jogurtu i borówek (lub innych dodatków).

Wartości odżywcze dla całości:

Białko: 68g  Tłuszcz: 31,8g  Węglowodany: 92,8g  930kcal