Czego potrzebujesz:

  • 125 g płatków owsianych
  • 100 g dojrzałego banana
  • 80 g masła orzechowego
  • 15 g siemienia lnianego
  • 30 g miodu
  • 10 g ziarna ekspandowanego - ja użyłam gryki. może być też pokruszony wafel ryżowy
  • 20 g daktyli lub moreli lub rodzynek
  • 15 g pestek słonecznika
  • 20 g gorzkiej czekolady - min 74% kakao 

Jak przygotować:

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej zwartej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z masy uformować placek o grubości około 1 - 1,5 cm.

Dobra rada - ja przed pieczeniem dzielę masę na porcje - łatwiej się potem kroi.

Piec w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Jak batony wystygną, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

 

 

Wartości odżywcze:

Całość 1568 kcal Białko 44,8g Tłuszcze 74,4g Węglowodany 185,6g

Jeśli podzielicie masę na 8 batonów, wartość odżywcza jednej sztuki:

196 kcal | Białko 5,6g | Tłuszcze 9,3g | Węglowodany 23,2g

Smacznego!