SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja
Zdrowe odżywianie - jak zacząć? Podstawy żywienia dla początkujących
Dietetyka i zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie - jak zacząć? Podstawy żywienia dla początkujących

Dołącz do dyskusji 2756 odsłon 10 min. czytania

Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Sylwetkę robi się "od kuchni", dlatego tak ważna jest dieta, poparta odpowiednią suplementacją - ze względu na uszczuploną zawartość egzogennych składników w ogólnodostępnych produktach spożywczych. Czym się kierować w zdrowej diecie? Jakich produktów unikać, a jakie wprowadzić do naszej diety?

Unikaj wysokoprzetworzonych produktów

Gotowe i wysokoprzetworzone produkty to zmora dzisiejszych czasów. W każdym sklepie można znaleźć produkty takie jak mrożona pizza, gotowe fast-foody, chrupki, drożdżówki, słodycze i wiele innych, które zachęcają nas swoim apetycznym wyglądem, przyjemnym aromatem oraz atrakcyjną ceną. Jednakże większość z tych produktów ma bardzo niskie walory odżywcze, a często zawiera masę szkodliwych substancji. Produkty te nie tylko przyczyniają się do magazynowania tkanki tłuszczowej, ale również zatrzymują wodę w organizmie, zakwaszają organizm, zaburzają pracę naszego układu hormonalnego, mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organów oraz przyczyniają się do rozwoju chorób. Wykluczenie ich z naszej diety i wystrzeganie się jak tylko możliwe, jest pierwszym krokiem w drodze do ładniejszej sylwetki i poprawy stanu naszego zdrowia.

Powiedz stanowcze "nie" słodyczom i słodzonym napojom

Niestety jest to krok, który musimy podjąć na początku naszej pracy nad sylwetką. Zawarty w tych produktach cukier ma katastrofalny wpływ na naszą tarczycę, prowadząc m.in. do insulinooporności czy cukrzycy. Poza tym w większości są to produkty wysokoprzetworzone lub zostały wykonane z półproduktów niskiej jakości i znajduje się w nich masa szkodliwych substancji. Jednakże nie tylko słodkości są ogromnym zagrożeniem. W dzisiejszych czasach cukier jest dodawany do prawie wszystkich produktów żywieniowych, możemy go znaleźć m.in. w wędlinach, pieczywie czy surówkach - dlatego tak ważne jest, by zawsze czytać skład.

Jeżeli najdzie nas ochota na coś słodkiego dużo lepszym wyborem będzie napój typu zero w sporadycznych ilościach, czy oferowane przez producentów suplementów diety produkty, takie jak sosy typu zero czy wysokoproteinowe batoniki, które w bardzo ciekawy sposób urozmaicają naszą dietę.

Zadbaj o odpowiednią podaż białka

Dieta w dzisiejszych czasach jest coraz bardziej uboga w białko, dlatego tak ważne jest zapewnienie odpowiedniej jego ilości w naszej diecie, na co powinny zwrócić uwagę nie tylko osoby aktywne fizycznie, ale każdy z nas. Komponując naszą dietę powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ilość białka, a również na odpowiednią ilość i rodzaj aminokwasów. Świetnym źródłem pełnowartościowego białka są produkty takie jak jaja, mięso, podroby czy odżywki białkowe, które zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy. Warto również pamiętać o rybach, które nie tylko są bardzo dobrym źródłem białka, ale również kwasów omega 3, witamin i minerałów.

Kaloria kalorii nierówna - jakość węglowodanów

Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że nie liczy się jakość spożywanych węglowodanów, a wyłącznie ich ilość, przekładająca się na kaloryczność naszej diety - nie uzyskują oni jednak zamierzonych efektów. Dobre jakościowo źródła węglowodanów nie tylko dają nam energię do treningu czy codziennych czynności, ale również uzupełniają glikogen mięśniowy, a dodatkowo są źródłem wielu witamin i prozdrowotnych substancji. Bardzo dobrym pomysłem jest urozmaicenie diety w różne produkty węglowodanowe, takie jak ryż, kasza, ziemniaki, pełnoziarnisty chleb żytni czy wafle ryżowe. Takie urozmaicenie sprawia, że nasza dieta nie tylko nie jest monotonna, ale również dostarczamy organizmowi przeróżnych składników odżywczych.

Nie taki tłuszcz zły

Pomimo złej sławy tłuszczu, starań ograniczania go w diecie oraz walki z podskórną tkanką tłuszczową, tłuszcz ma swoje dobre strony. Po pierwsze jest on źródłem energii wykorzystywanej przez organizm m.in. podczas wysiłku tlenowego. Co więcej, tłuszcz jest niezbędny do przyswojenia przez organizm witamin A, D, E i K, z których w szczególności witamina D ma ogromną rolę w redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej. Ponadto tłuszcz pełni funkcję budulcową w komórkach, przyczyniając się do zabezpieczenia mięśni, poprawy funkcjonowania układu hormonalnego oraz pracy naszych narządów. Dlatego wbrew dotychczasowej modzie na eliminowanie tłuszczu w diecie, powinniśmy zadbać o odpowiednią jego ilość i dobre źródła zdrowych tłuszczy, takie jak jaja, awokado, orzechy, pełnotłuste ryby, olej kokosowy czy oliwa z oliwek.

Zapewnij organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów

Poza białkiem, węglowodanami i tłuszczem nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje również mikroskładników w postaci witamin i minerałów. Liczenie kalorii i odpowiednia podaż makroskładników może nie przekładać się na osiąganie zamierzonych efektów ze względu na niewystarczającą ilość mikroskładników - mających ogromny wpływ na nasz metabolizm, funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego oraz setki innych funkcji. Należy pamiętać o warzywach i owocach, które bardzo często są traktowane jako gorsza żywność, przez co nie tylko tracimy źródło prozdrowotnych substancji, ale również możliwość przebierania w ciekawych wariantach smakowych. Niestety w dzisiejszych czasach nawet przy odpowiednio zbilansowanej diecie, warto również wspomóc się odpowiednią suplementacją witaminami i minerałami, ze względu na coraz mniejszą ilość mikroskładników w warzywach, owocach czy mięsie, które są narażone na działanie różnych chemikaliów.

Nawadniaj organizm

Nawodnienie organizmu to obok żywienia jeden z fundamentów w dobrze zbilansowanej diecie. Jest niezbędne do funkcji takich jak trawienie, przemiana materii czy procesy metaboliczne. Dbając o odpowiednie nawodnienie organizmu nie tylko wpływamy na nasze zdrowie i samopoczucie, ale również przyczyniamy się do spalania tkanki tłuszczowej i rozwoju mięśni. Dziennie należy wypijać około 2,5 litra wody, jednakże bardzo wiele osób nie stosuje się do tego limitu. Błędem jest zarówno nie wypijanie wystarczającej ilości płynów, co powoduje m.in. zatrzymanie wody w organizmie, jak i nadmiar wypijanych płynów, przez co wypłukujemy z naszego organizmu potrzebne nam do funkcjonowania składniki.

Komentarze (0)



Co nowego na forum