Mało kto z nas nie lubi smażonych produktów: jajecznica, smażone mięso, ryba, omlet czy ziemniaki są ulubionymi produktami wielu z nas. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby znalazły się one w naszych dietach. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć.

Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak:

  • olej słonecznikowy,
  • olej z pestek winogron,
  • olej ryżowy,
  • olej sezamowy,
  • olej lniany,
  • margaryna.

Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W przypadku oleju lnianego są to omega 3, a reszta produktów zawiera omega 6. Wydawać by się mogło, że omega 3 i 6 to samo zdrowie i wszędzie słyszymy, jak istotne jest ich spożywanie w naszych dietach. Nie do końca jest jednak to takie proste.

W wyniku smażenia, gdy temperatura sięga aż 200 stopni C, tłuszcze używane w tym celu muszą posiadać odpowiedni skład, aby nie doszło do ich utlenienia, powstania wolnych rodników i stopniowego przyczyniania się do negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 są niezwykle podatne na te procesy i zdecydowanie nie zaleca się, aby wchodziły one w skład tłuszczów smażalniczych. Poza tych dochodzi do tego ilość omega 6 w nich występująca. Zbyt wiele ich w stosunku do omega 3 to jeden z głównych powodów powstawania licznych stanów zapalnych w naszym organizmie, co przekłada się w znaczny sposób na zdrowie, chociażby funkcjonowania stawów, choroby autoimmunologiczne, alergie czy procesy miażdżycowe. Z tego też względu zdecydowanie warto zwrócić uwagę na to, czego używamy do smażenia.

Idealnym rozwiązaniem byłoby tutaj zastosowanie tłuszczów stabilnych termicznie takich, jak:

  • olej kokosowy,
  • masło klarowane,
  • smalec,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy.

Co jednak w sytuacji, gdy niekoniecznie zależy nam, aby w wyniku smażenia dostarczać dodatkowe tłuszcze? Prostym i zdrowym rozwiązaniem będzie w takiej sytuacji bezkaloryczny olej do smażenia czy pieczenia.

spray do smażenia

Firma SFD Nutrition wypuściła właśnie tego typu olej w dwóch wariantach:

Właściwości bezkalorycznego oleju

  • ilość kalorii w porcji ograniczona prawie do zera (0,2 g w porcji),
  • nie zawiera znacznych ilości omega 6,
  • zniwelowanie utlenionych kwasów tłuszczowych w posiłku,
  • pozytywnie wpływa na zdrowie,
  • ekonomiczny (aż 909 porcji w jednej puszce),
  • funkcjonalny w zastosowaniu,
  • nie zmienia naturalnego smaku posiłku,
  • produkt w 100% naturalny,
  • prosty w użyciu.

Zastosowanie bezkalorycznego oleju

  • smażenie,
  • pieczenie,
  • duszenie,
  • doskonały do sałatek.

Agnieszka Cichosz

Dawkowanie bezkalorycznego oleju

SFD Dzika Oliwa z Oliwek i Dziki Rzepak zawierają 200 ml składnika aktywnego. Daje to aż 909 porcji, każda po 0,2 g, co w przeliczeniu na niską cenę produktu jest niezwykle ekonomiczne.

Warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach, jakie warto stosować używając produkt:

  • przed każdym użyciem wstrząsnąć,
  • psikać około 2-3 sekundy na zimną patelnię (nie używać, gdy patelnia jest na gazie piecu),
  • nie przechowywać produktu w lodówce (zagęszczenie jego może zatkać dozownik),

Z czym łączyć bezkaloryczny olej?

Śmiało można go zastępować np. olejem kokosowym:

Idealny do smażenia omletów białkowych z dodatkiem masła migdałowego

Podsumowanie

Mając do wyboru zdrowy i bezkaloryczny olej, smażenie czy pieczenie staje się jednym z naszych ulubionych sposobów obróbki, który bez żadnych wahań możemy stosować. Zdrowie, ekonomia, prostota stosowania... Nic więcej nam nie trzeba.